Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Emulating the opening to Orwell's '1984'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can emulate Orwell's dystopian opening to '1984'.

      Key learning points

      1. In order to emulate the opening of Orwell's '1984', you might start with a small detail that doesn't fit with reality.
      2. Using a semantic field of unpleasantness can create an unsettling atmosphere.
      3. You might create the sensation of physical discomfort.
      4. You might progress ideas so that the level of discomfort builds in the reader.
      5. Releasing details about a dystopia slowly can build an unsettling sensation.

      Keywords

      • Emulate - match or surpass (a person or achievement), typically by imitation

      • Unsettling - causing anxiety or uneasiness; disturbing

      • Dystopian - relating to or denoting an imagined state or society where there is great suffering or injustice

      Common misconception

      Starting with a vivid description of the character's pain is a great way to hook a reader.

      While beginning with a vivid description of pain can add an element of shock, it often doesn't leave the reader anywhere to go emotionally. It might be more effective to leave vivid descriptions of pain for the climax of a text.

      Teacher tip

      It would be useful to read or reread the opening of Orwell's '1984' before this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are synonyms for cold?

      sweltering
      Correct answer: biting
      Correct answer: frigid
      stifling

      Q2.
      'A group of words or expressions that are related in meaning' is the definition of a .

      Correct Answer: semantic field

      Q3.
      'Relating to or denoting an imagined state or society where there is great suffering or injustice' is the definition of a .

      Correct Answer: dystopian, dystopia

      Q4.
      Orwell opens '1984' with the image of clocks striking .

      Correct Answer: thirteen, 13

      Q5.
      'A feeling of being uncomfortable physically or mentally' is the definition of which word beginning with 'd'?

      Correct Answer: discomfort

      Q6.
      To describe something as 'coarse' suggests which of the following?

      it is smooth
      Correct answer: it is rough
      it is expensive

      6 Questions

      Q1.
      'Causing anxiety or uneasiness; disturbing' is the definition of which word beginning with 'u'?

      Correct Answer: unsettling, unsettled

      Q2.
      Why would the phrase 'sharp stab of agony' not emulate Orwell's opening of '1984'?

      it uses sibilance rather than plosive sounds
      Correct answer: it suggests pain rather than discomfort
      it isn't realistic enough

      Q3.
      'To match or surpass (a person or achievement), typically by imitation' is the definition of which word beginning with 'e'?

      Correct Answer: emulate, to emulate

      Q4.
      Which of the following words creates an unsettling atmosphere?

      balmy
      Correct answer: bleak
      placid

      Q5.
      Which of these quotations is the final progression of the idea of Winston being monitored in Orwell's '1984'?

      "It was the police patron, snooping into people’s windows"
      Correct answer: "they could plug into your wire whenever they wanted to"
      "Big Brother is watching you"

      Q6.
      Match the example from Orwell with the toolkit idea.

      Correct Answer:"vile", "cold", "gritty",semantic field of unpleasantness

      semantic field of unpleasantness

      Correct Answer:"coarse soap", "blunt razor",suggest feelings of discomfort to the reader

      suggest feelings of discomfort to the reader

      Correct Answer:"follow" to "every movement scrutinised",progress and build ideas to build discomfort

      progress and build ideas to build discomfort


      To help you plan your 11 English lesson on: Emulating the opening to Orwell's '1984', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...