Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Great Gatsby': Developing a personal response

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop a personal response to an extract from ‘The Great Gatsby’.

      Key learning points

      1. An opinion is a view or judgement formed on something, not based on fact.
      2. In order to add credibility to our opinions, we must be able to justify them.
      3. Themes like the 'American Dream' and wealth are central to understanding 'The Great Gatsby'.
      4. Using textual evidence supports interpretations and inferences about characters in a text.

      Keywords

      • Theme - a repeated idea in a literary work

      • American Dream - the idea that all Americans have the right to achieve success and prosperity

      • Jazz Age - a period in the USA (1920s) known for its freedom, exuberance and carefree parties

      • Console - to comfort someone in a time of disappointment

      Common misconception

      Students might believe that West Egg and East Egg are actual geographical locations.

      While West Egg and East Egg are based on real places on Long Island, they are fictional locations created by Fitzgerald to symbolise different social classes and the contrasts between new and old wealth.

      Teacher tip

      You could enhance the lesson with visual aids such as maps of Long Island, images of 1920s fashion and architecture, and short video clips about the Jazz Age.

      Equipment

      You will need the extract from 'The Great Gatsby' for this lesson which can be found in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word describes the process of creating and developing a character in literature?

      Correct Answer: characterisation

      Q2.
      Which of the below are reasonable synonyms of the word 'console'?

      Correct answer: comfort
      Correct answer: relieve
      attack
      restrain
      entertain

      Q3.
      A repeated idea in a literary work is known as a ...

      Correct answer: theme.
      metaphor.
      simile.
      concept.

      Q4.
      The 1920s is in the __________ century.

      21st century
      Correct answer: 20th century
      19th century
      18th century

      Q5.
      The novel 'The Great Gatsby' is written from the perspective of one of the characters (Nick Carraway). As such it is written in the ...

      Correct answer: first-person.
      second-person.
      third-person.

      Q6.
      Who wrote 'The Great Gatsby'?

      Correct answer: F. Scott Fitzgerald
      George Orwell
      Ernest Hemingway
      D.H. Lawrence

      6 Questions

      Q1.
      What period is 'The Great Gatsby' set in?

      Victorian Era
      Correct answer: Jazz Age
      Renaissance
      Industrial Revolution

      Q2.
      An opinion is a view or judgement formed on something, not based on .

      Correct Answer: fact

      Q3.
      Who is the narrator of 'The Great Gatsby'?

      Jay Gatsby
      Tom Buchanan
      Correct answer: Nick Carraway
      Daisy Buchanan

      Q4.
      What term best describes the recurring idea of achieving success and prosperity in America, often explored in 'The Great Gatsby'?

      Jazz Age
      Correct answer: The American Dream
      The Right to Freedom
      Democracy

      Q5.
      Which location in 'The Great Gatsby' is described as more fashionable?

      West Egg
      Correct answer: East Egg
      Long Island
      Manhattan

      Q6.
      What is Nick Carraway's attitude towards wealth in 'The Great Gatsby'?

      He is wealthy and despises those who are not.
      Correct answer: He isn't wealthy but seems to take comfort in being around those who are.
      He isn't wealthy and despises those who are.
      He is wealthy and loves being surrounded by other wealthy people.

      To help you plan your 11 English lesson on: 'The Great Gatsby': Developing a personal response, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...