Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the opening to an impactful narrative

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the opening to an impactful narrative.

      Key learning points

      1. To create atmosphere, you might use similes, dialogue and motifs.
      2. To avoid clichés, you might think about how you can add extra detail and sensory aspects to similes.
      3. To write effective dialogue, you might consider how you present body language and the balance of the lines.
      4. To create motifs that represent emotions, you might think about what colours or objects symbolise that emotions.

      Keywords

      • Impactful - having a powerful effect on a situation or person

      • Exposition - sets up the setting, characters and atmosphere of the story

      • Atmosphere - the overall mood of a story or poem

      • Motif - an object, image, sound or phrase that is repeated throughout a story that relates to the themes

      Common misconception

      The words exchanged between characters are the most effective way to convey the relationship between them.

      Often, the most effective dialogue comes from considering body language and the balance of the lines.

      Teacher tip

      You might like to look at the opening of a story that the pupils have read recently and consider how it sets up the atmosphere of the entire novel.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'The overall mood of a story or poem' is the definition of which word beginning with 'a'?

      Correct Answer: atmosphere

      Q2.
      'A conversation between two or more people as a feature of a book, play, or film' is the definition of which word beginning with 'd'?

      Correct Answer: dialogue

      Q3.
      Which of the following animals might we associate with jealousy and envy?

      tigers
      owls
      Correct answer: snakes
      sharks

      Q4.
      'A figure of speech that involves comparing two unlike things using the words 'like' or 'as' ' is the definition of which word?

      Correct Answer: simile

      Q5.
      Which of the following might we think of as closed body language?

      Correct answer: hunched shoulders
      open arms
      Correct answer: crossed arms
      eye contact

      Q6.
      'Having a powerful effect on a situation or person' is the definition of which word beginning with 'i'?

      Correct Answer: impactful, impact

      6 Questions

      Q1.
      Which type of atmosphere might the simile 'the branches reached out as if with open arms' might create?

      menacing
      Correct answer: welcoming
      apathetic

      Q2.
      'A phrase or opinion that is overused and betrays a lack of original thought' is the definition of which word beginning with 'c'?

      Correct Answer: cliche, cliché

      Q3.
      Which of the following are examples of closed body language?

      eye contact
      Correct answer: crossed arms
      Correct answer: avoiding eye contact
      open arms

      Q4.
      'Sets up the setting, characters and atmosphere of the story' is the definition of which word beginning with 'e'?

      Correct Answer: exposition

      Q5.
      'An object, image, sound or phrase that is repeated throughout a story that relates to the themes' is the definition of which word beginning with 'm'?

      Correct Answer: motif, motifs

      Q6.
      Which of the following flowers typically symbolises jealousy?

      red roses
      violets
      foxgloves
      Correct answer: yellow hyacinths

      To help you plan your 11 English lesson on: Writing the opening to an impactful narrative, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...