Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring voice in ‘Klara and the Sun’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the ways that Ishiguro crafts a unique voice in 'Klara and the Sun'.

      Key learning points

      1. Ishiguro crafts Klara as an ambiguous narrator, leaving us to decipher her true nature.
      2. 'Klara and the Sun' is set in a futuristic dystopia.
      3. Klara is an AI companion for children.
      4. Ishiguro blurs the line between robot and human in his crafting of Klara.
      5. Ishiguro crafts Klara as the future voice of AI, perhaps subverting our traditional expectations about AI.

      Keywords

      • Ambiguous - not having one obvious meaning

      • Dystopia - relating to an imagined society in which people live dehumanised lives

      • Compelling - if something is compelling, it makes you believe it because it is so strong

      Common misconception

      We have to know everything about a narrator and their world in order for a story to make sense.

      Through slow crafting of a voice, we can let our reader work out the true nature of our narrator, world and characters as they read.

      Teacher tip

      You might want to spend some time unpicking the implications of using AI companions and how this links to a dystopian society.

      Equipment

      You will need access to the opening of Ishiguro's 'Klara and the Sun' for this lesson. We will be reading the first 16 paragraphs of Chapter 1.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a dystopia?

      a perfect society where everyone is treated fairly
      a past society
      Correct answer: an imagined society in which people live dehumanised lives

      Q2.
      Which world below represents a dystopia best?

      Correct answer: People have lost the ability to feel emotion; there is no sympathy.
      Animals can talk; they hold humans accountable for their treatment.
      Humans can fly; they go on more adventures.

      Q3.
      What is true of an ambiguous situation?

      it might leave someone feeling confident
      Correct answer: it might leave someone feeling confused
      most people would find it pleasant

      Q4.
      What is artificial intelligence (AI)?

      the ability to understand the emotions of others
      Correct answer: machines that mimic human capabilities
      a robot that humans can be friends with

      Q5.
      Which of the below is an example of AI?

      board games
      television
      Correct answer: Alexa: Amazon's voice assistant

      Q6.
      What might create the most compelling character for a reader?

      Correct answer: an insight into the inner workings of their mind
      a description of their clothes
      them telling us their name, age and occupation

      6 Questions

      Q1.
      What is true of Ishiguro's opening in 'Klara and the Sun'?

      Correct answer: it is ambiguous
      it has an upbeat tone
      it is set in our current world

      Q2.
      What type of world is 'Klara and the Sun' set in?

      utopia
      Correct answer: dystopia
      omnitopia

      Q3.
      What clues does Ishiguro give that Klara from 'Klara and the Sun' is not human?

      she gets upset by Rex
      she respects her manager
      Correct answer: she describes herself as "new"

      Q4.
      What is Klara's relationship with the sun in 'Klara and the Sun'?

      she is scared of the sun
      Correct answer: she gets stronger with sun rays
      she must avoid the sun

      Q5.
      What is interesting about Klara's interaction with Rex in 'Klara and the Sun'?

      Correct answer: she dwells on whether he is joking for a long time
      she is cold and callous towards him
      she doesn't understand him

      Q6.
      In 'Klara and the Sun', what suggests AI has evolved?

      they are often put at the front of the store
      they can answer questions from humans
      Correct answer: they are shown to have emotions

      To help you plan your 11 English lesson on: Exploring voice in ‘Klara and the Sun’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...