Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      ‘Suite Française’: forming opinions on fiction

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently form and justify my own opinions about a fiction text.

      Key learning points

      1. You can begin to form a personal response to a text by asking yourself what feelings the text evoked in you.
      2. Opinions are personal, so each person may have a different opinion on a text.
      3. In order to make your opinion more credible, you should justify it.
      4. Appropriate justification comes in the form of evidence from the text.

      Keywords

      • Opinion - a thought or belief about something

      • Justify - to give a reason for

      • Credible - able to believed or trusted

      Common misconception

      'Everyone is entitled to their own opinion', therefore there is no need to justify our opinions.

      Although we are all entitled to our opinion, justifying your opinion allows people to trust and listen to your opinion more carefully.

      Teacher tip

      During Learning Cycle 2, you could use a visualiser to model reading a text and tracking ideas to show how one of the Oak pupils formed their opinion.

      Equipment

      You will need access to chapter 1 of 'Suite Française' by Irene Nemirovsky for this lesson. This lesson uses paragraphs 1, 2, 3 and 4 of chapter 1.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      Correct answer: a thought or belief about something
      a thing that is known or proved to be true
      a rational type of abstract thinking

      Q2.
      Which war took place between 1939 and 1945?

      Cold War
      World War One
      Correct answer: World War Two

      Q3.
      Which opinion below is justified?

      Correct answer: I enjoyed the production because it had an upbeat feel to it.
      I thought the production was unique.
      The production allowed me to reflect upon a lot in my life.

      Q4.
      Which of these is not a credible source?

      books written by experts
      Correct answer: web pages that anyone can edit
      researched newspaper articles

      Q5.
      What is an air raid?

      an attack from the ground
      Correct answer: an attack in which bombs are dropped from aircraft on to a ground target
      an attack with at least three parties involved

      Q6.
      Which of the settings below is the most mundane?

      a battlefield
      Correct answer: a city
      a tropical paradise

      6 Questions

      Q1.
      What happens during the opening of 'Suite Française'?

      the war ends
      Correct answer: there is an air raid
      someone dies

      Q2.
      What does it mean to be credible?

      to be accurate
      to be intelligent
      Correct answer: to be trustworthy

      Q3.
      In order to add credibility, what can you do when stating your opinion?

      prove it
      only state it if someone else agrees with you
      Correct answer: justify it

      Q4.
      In the opening of 'Suite Française', how do most people react to the air raid?

      frantically
      aggressively
      Correct answer: calmly

      Q5.
      Which of the below is not an opinion regarding the opening of 'Suite Française'?

      Correct answer: The women were more anxious.
      Nemirovsky creates a sense of hope.
      The writer captures the innocence of the Parisian citizens.

      Q6.
      Which of these opinions is not sufficiently justified?

      Personally, I liked the text because it showed an intimate perspective.
      Correct answer: I disliked the text because it was boring.
      The text was interesting because it used a lot of imagery.

      To help you plan your 10 English lesson on: ‘Suite Française’: forming opinions on fiction, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...