Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'An Inspector Calls': understanding context and Priestley’s influences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the importance of context and use tentative language to make assertions about Priestley's intentions.

      Key learning points

      1. Contextual information can help to deepen an understanding of a writer’s intentions.
      2. It is a good idea to be tentative with assertions.
      3. Biographical information can give us clues about a writer’s influences.
      4. Although writing in 1945, Priestley was influenced by the attitudes and values of Edwardian society.
      5. Priestley uses the backdrop of 1912 to warn of the dangers of repeating history.

      Keywords

      • Intention - the purpose or aim behind someone’s actions or words; what they plan or hope to achieve

      • Critique - to give an opinion or judgement

      • Tentative - not certain or fixed

      • Assertion - a confident statement or claim about something

      Common misconception

      Any comments about a writer's intentions or choices must be absolute.

      Although we may never know for certain, we can use clues like contextual information to develop ideas around intentions and choices. We can also use tentative language to put forward our ideas.

      Teacher tip

      This lesson can be adapted and used as a pre-reading lesson for pupils that have not already read the play.

      Equipment

      You will need access to a copy of ‘An Inspector Calls’ by J.B. Priestley, Heinemann 2014 edition.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which year is 'An Inspector Calls' set?

      1712
      1812
      Correct answer: 1912
      2012

      Q2.
      In which year did J.B. Priestley write 'An Inspector Calls' ?

      Correct Answer: 1945, nineteen forty five

      Q3.
      Starting with the first, put these plot points from 'An Inspector Calls' into chronological order.

      1 - The Birlings celebrate Sheila and Gerald’s engagement.
      2 - Birling dismisses war and social responsibility in his speech.
      3 - Inspector Goole arrives and announces a woman's suicide.
      4 - Birling admits firing the woman for demanding higher wages.
      5 - Sheila reveals she got the woman dismissed out of jealousy.
      6 - Gerald confesses to a past affair with the woman.
      7 - Eric admits to exploiting the woman and stealing to support her.

      Q4.
      What is the name of the woman who is at the centre of the Inspector's investigation in 'An Inspector Calls'?

      Correct Answer: Eva, Eva Smith

      Q5.
      In 'An Inspector Calls' which character first learns about the death from Inspector Goole?

      Sheila Birling
      Eric Birling
      Gerald Croft
      Sybil Birling
      Correct answer: Arthur Birling

      Q6.
      In 'An Inspector Calls' who is described as both "shy" and "assertive"?

      Gerald Croft
      Correct answer: Eric Birling
      Eva Smith
      Shelia Birling
      Sybil Birling

      6 Questions

      Q1.
      The writer of 'An Inspector Calls', J.B. Priestley, was born in...

      London
      Correct answer: Bradford
      Leeds
      Birmingham
      Plymouth

      Q2.
      Context can include...

      Correct answer: historical time period
      Correct answer: biographical information
      Correct answer: social and cultural influences
      plot summary
      character names

      Q3.
      Which of the following sentences does not use tentative language?

      Perhaps he hoped his audience might recognise the need for change.
      This may reflect Priestley’s hope for a more just society.
      Correct answer: Priestley served as a soldier in World War I.
      Arguably, Priestley’s industrial upbringing exposed him to class inequalities.

      Q4.
      'An Inspector Calls' is set in 1912 which is considered the period.

      Correct Answer: Edwardian

      Q5.
      Which word can be described as: 'to give an opinion or judgement?

      Correct answer: critique
      assertion
      intention

      Q6.
      In 'An Inspector Calls' which character refers to Eva Smith as a "sort" of girl.

      Sheila Birling
      Eric Birling
      Correct answer: Sybil Birling
      Gerald Croft
      Inspector Goole

      To help you plan your 10 English lesson on: 'An Inspector Calls': understanding context and Priestley’s influences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...