Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tracking important events and characters in 'Animal Farm'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can track the main events and characters of 'Animal Farm' and link to Orwell’s purpose.

      Key learning points

      1. Orwell uses key plot points in the novella to present his themes.
      2. Freytag’s pyramid is a useful tool to plot character arcs and key moments.
      3. The characters in 'Animal Farm' show the impact and development of totalitarian regimes and individuals’ involvement.

      Keywords

      • Democracy - Democracy is a system of government in which power is in the hands of society as well as leaders.

      • Tyranny - Tyranny is a cruel and oppressive government or rule.

      • Satirise - To satirise is to mock or criticise something in order to highlight its flaws or shortcomings.

      • Cynicism - Cynicism is a distrustful, pessimistic outlook or attitude.

      Common misconception

      Orwell offers a solution to the problems he explores.

      Explore the idea of "resolution" in terms of 'Animal Farm'. Does Orwell offer any resolutions? Does the story feel finished?

      Teacher tip

      On completion of the diamond 9 in Task A, ask students to share and justify their answers. Key quotes could also be added too.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'Animal Farm' by George Orwell.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Animal Farm', what word beginning with 'D' could describe Napoleon as a leader?

      Correct Answer: Dictator, dictatorship, dictatorial

      Q2.
      In 'Animal Farm', what word beginning with 'T' describes the pigs' complete control over the animals' lives and the harsh regime they enforce?

      Correct Answer: Totalitarianism , totalitarian

      Q3.
      In 'Animal Farm' which character can read, but refuses to. It says that he can "read as well as any pig".

      Boxer
      Muriel
      Correct answer: Benjamin
      Moses
      Mollie

      Q4.
      In 'Animal Farm', what does Benjamin represent?

      Revolutionary ideals
      Wisdom and intelligence
      Correct answer: Scepticism and cynicism
      Loyalty and devotion

      Q5.
      Starting with the first, put the key events from 'Animal Farm' into chronological order.

      1 - Mr. Jones is an irresponsible owner
      2 - Old Major makes a speech
      3 - After the rebellion the other farms are nervous so they attack Animal Farm
      4 - Snowball is expelled from the farm and blamed for the collapsing of the windmill
      5 - Napoleon executes a number of animals after forced confessions
      6 - Boxer collapses trying to complete the windmill
      7 - The animals change the commandment to "some animals are more equal than others"

      Q6.
      Match the characters from 'Animal Farm' to the correct quotes.

      Correct Answer:Boxer,"Napoleon is always right"

      "Napoleon is always right"

      Correct Answer:Benjamin,"it was usually to make some cynical remark"

      "it was usually to make some cynical remark"

      Correct Answer:Snowball,"The only good human being is a dead one."

      "The only good human being is a dead one."

      Correct Answer:Clover,"Whatever happened she would remain faithful"

      "Whatever happened she would remain faithful"

      Correct Answer:Squealer,"skipping from side to side and whisking his tail"

      "skipping from side to side and whisking his tail"

      Correct Answer:Moses,"there it lies, Sugarcandy Mountain"

      "there it lies, Sugarcandy Mountain"

      6 Questions

      Q1.
      Which word beginning with 'D' describes a system of government in which power is in the hands of society as well as leaders?

      Correct Answer: democracy, Democracy, democratic

      Q2.
      Which word beginning with 'T' describes a cruel and oppressive government or rule?

      Correct Answer: Tyranny, tyranny, tyrannical

      Q3.
      Complete the sentence: __________ pyramid is a useful tool for plotting character arcs and key moments

      Correct Answer: Freytag's, Freytag

      Q4.
      Starting with the first, put the sections from Freytag's pyramid in chronological order.

      1 - Exposition
      2 - Rising action
      3 - Climax
      4 - Falling action
      5 - Denouement

      Q5.
      In 'Animal Farm', the moment when Benjamin realises the pigs have come to resemble the humans, is arguably the__________ of the story.

      Exposition
      Rising action
      Climax
      Falling action
      Correct answer: Denouement

      Q6.
      Which character in 'Animal Farm' is characterised by intelligence, but remains aloof and detached?

      Correct answer: Benjamin
      Napoleon
      Squealer
      Snowball
      Boxer

      To help you plan your 10 English lesson on: Tracking important events and characters in 'Animal Farm', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...