Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Jekyll and Hyde': examining the novella's structure

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Stevenson uses narrative structure to present his ideas on duality in society.

      Key learning points

      1. Stevenson uses conventions of epistolary fiction to foreground the importance of letters and documents.
      2. Letters provide clues as part of the detective plot, but also link to the theme of concealment.
      3. The secrecy created by the epistolary form could represent the upper classes attempts to conceal unsavoury behaviour.
      4. The majority of the novella is told in the third person limited, focalised through Utterson.
      5. A sense of mistrust is created through unreliable narrators and a non-linear narrative.

      Keywords

      • Epistolary - a story told through letters or written communication between characters

      • Critique - a detailed evaluation, expressing opinions on merits and faults

      • Duality - the quality of having two sides or aspects - a dual nature

      • Concealment - the act of hiding or keeping something secret or out of sight

      Common misconception

      Just mentioning Stevenson's choices surrounding form and structure is valuable analysis.

      All comments regarding Stevenson's use of form and structure should be tied back to Stevenson's purpose.

      Teacher tip

      Prepare some examples of texts pupils have read which have first person and third person limited narrative perspectives. Ask pupils to consider which narrators they trusted more and why.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde' by Robert Louis Stevenson for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', whose perspective do we hear from in the final chapter of the novella?

      Correct Answer: Dr. Jekyll, Jekyll, Henry Jekyll

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', whose narrative do we hear in Chapter 9 of the novella?

      Mr. Utterson
      Mr. Hyde
      Correct answer: Dr. Lanyon
      Mr. Enfield

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what document does Hyde retrieve from behind the 'blistered and distained' door in Chapter 1?

      Correct answer: a cheque
      a letter
      a will

      Q4.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what clue helps Utterson discover Jekyll and Hyde have the same handwriting?

      a letter from Jekyll to Hyde
      Correct answer: a letter from Hyde to Jekyll
      a letter from Hyde to Utterson

      Q5.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', sealed letters are a symbol of...

      Correct Answer: concealment

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', why does Utterson not open the letter from Lanyon straight away?

      Correct answer: professional honour
      fear of finding out the truth about Jekyll
      Correct answer: loyalty to Dr. Lanyon's request
      he thought curiosity was dangerous

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which of the following characters is not one of the narrative voices of the novella?

      Dr. Jekyll
      Correct answer: Mr. Hyde
      Dr. Lanyon
      Mr. Utterson

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which of the following is a 'red herring' in the case?

      the letter to Jekyll from Hyde
      the cheque
      Jekyll's will
      Correct answer: Carew's letter

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', Stevenson uses conventions of fiction to create a sense of mystery in his novella.

      Correct Answer: epistolary

      Q4.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what perspective are chapters 1-8 written from?

      first person
      second person
      Correct answer: third person limited

      Q5.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which is the most interesting interpretation as to why Stevenson makes the structural choices he does in the novella?

      Correct answer: Mystery and mistrust created is used to critique the hypocritical upper classes.
      It makes the novella more confusing to read.
      It creates a sense of mystery.

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which of the following could it be argued does not help create mistrust in the novella?

      non-linear narrative
      Correct answer: first person perspective
      unreliable narrative voices

      To help you plan your 10 English lesson on: 'Jekyll and Hyde': examining the novella's structure, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...