Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading an opinion article and creating rhetorical questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can articulate a personal response to an opinion article. I can understand what makes an effective rhetorical question and use this understanding to create my own.

      Key learning points

      1. Using knowledge of a writer and reading the title can help you make predictions about a text.
      2. Brooker uses irony and sarcasm to address a serious topic.
      3. Rhetorical questions can be effective as long as they are not overused.
      4. Rhetorical questions should be relevant to the topic and not rely on direct address or 'you'.

      Keywords

      • Irony - something happens that is the opposite to what is expected

      • Sarcasm - to mock or be humorous, usually by saying the opposite of what you mean

      • Humorous - to be funny or entertaining

      • Popular culture - includes things like music, films, trends, and fashion that are popular at a given time and enjoyed by wider society

      • Critique - to assess or evaluate something

      Common misconception

      Placing ambiguous, short questions with direct address at the end of sentences is an effective rhetorical question. For example: 'Do you/don't you agree?'

      Think about the purpose of a rhetorical question and why we use them. Is this the best way to challenge and provoke thought or get a reaction from your audience?

      Teacher tip

      Using a range of different opinion writers to model good practice is an effective way for students to see excellent writing. Encourage students to adapt and 'magpie' ideas and phrases.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'Bring Back Hanging?' by Charlie Brooker, which can be found in the additional materials.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which reading skill can help you before reading a complex text? (Non-fiction: crime and punishment)

      summarising
      clarifying
      Correct answer: prediction
      analysis

      Q2.
      Which of the following would not be considered useful context when reading a non-fiction text for the first time?

      what the text is about
      when the text was written
      who the text was written by
      Correct answer: why the writer has made specific choices
      Correct answer: how the writer uses language

      Q3.
      Which of these words is a synonym for 'credible'?

      Correct answer: convincing
      untrustworthy
      false
      unlikely

      Q4.
      "We need you to join our company!" is an example of ...

      a rhetorical question.
      Correct answer: direct address.
      statistics.
      rule of three.

      Q5.
      Which of these offers the best definition of the word 'tone'?

      the main topic or subject of the writing, including the characters and setting
      the writer's use of figurative language and poetic devices to create vivid image
      Correct answer: the attitude or feeling that the writer conveys through their choice of words
      the structure and organisation of the writing, including the introduction

      Q6.
      What is the purpose of considering the "form" of a piece of writing?

      to impress readers with elaborate language
      to express the writer's personality and emotions
      Correct answer: to ensure language is appropriate, organised, and effectively communicated
      to create a unique, unconventional writing style

      6 Questions

      Q1.
      "The death penalty is as old-fashioned as using a typewriter in the age of smartphones. Can we all agree it's time to move on?" Which rhetorical devices are being used here?

      Correct answer: direct address
      rule of three
      Correct answer: rhetorical question
      statistics

      Q2.
      Which 'S' word describes the action of trying to mock or be humorous, usually by saying the opposite of what you mean?

      Correct Answer: sarcasm, sarcastic

      Q3.
      Which word beginning with 'I' describes a writer saying something but meaning the opposite, usually for exaggeration and effect?

      Correct Answer: irony, ironic

      Q4.
      Which of the following is not true? Rhetorical questions …

      can be used to create a rapport with the reader.
      Correct answer: always need an answer.
      are one of the most used devices in persuasive writing.
      can be used to provoke thought.

      Q5.
      Which of these would not be considered helpful in making predictions about a text?

      knowledge of a writer
      the title
      when the text was published
      Correct answer: page numbers

      Q6.
      What features has the following sentence used? 'Like a double-edged sword, social media can be lethal. Stay enlightened, stay safe, and ensure your online presence truly matters.'

      Correct answer: simile
      Correct answer: repetition
      rhetorical question
      Correct answer: direct address

      To help you plan your 10 English lesson on: Reading an opinion article and creating rhetorical questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...