Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a compelling account

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and write a compelling account about a place that I have explored.

      Key learning points

      1. Any topic can be interesting if the account is well written.
      2. Compelling writing is irresistible often because of its emotional power or theme.
      3. Examples of wordplay are assonance and alliteration and inverted syntax.
      4. A good plan has an overall structure and details about tone, ideas and feelings.

      Keywords

      • Compelling - having a powerful or irresistible draw

      • Mundane - lacking excitement, everyday, dull

      • Memorable - worth remembering or easily remembered, especially because of being special or unusual

      • Reflective - thoughtful and deliberate

      • Assonance - the repetition of vowel sounds in the middle of nearby words

      Common misconception

      Students often think that they need exciting experiences to write in a compelling manner.

      Stress how the quality of writing is more important than the topic being written about.

      Teacher tip

      You can listen to readings of 'Holiday Memory'. They really bring out the euphony and rhythm of the writing.

      Equipment

      You will need a copy of an extract from ‘Holiday Memory’ by Dylan Thomas (1946). It's available in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If you are asked to write an account of something, what are you being asked to do?

      summarise a story including all the main details
      Correct answer: provide a detailed description or report of an experience
      analyse a poem, play or novel reflecting on its language form and structure
      create a fictional narrative with a strong moral message

      Q2.
      Which of the following is the best synonym for 'to explore'?

      Correct answer: to investigate
      to restrain
      to conclude

      Q3.
      Which of the following is the best description of writer's block?

      Correct answer: a condition when a writer is unable to undertake creative work
      the process of organising ideas around a piece of writing
      the art of editing and revising a piece of writing

      Q4.
      Match the experiences on the left with their descriptions on the right.

      Correct Answer:day trips,a one off trip to a specific attraction or place

      a one off trip to a specific attraction or place

      Correct Answer:adventure,an exciting and daring experience

      an exciting and daring experience

      Correct Answer:holiday ,a period of leisure or recreation

      a period of leisure or recreation

      Correct Answer:expedition,an organised journey undertaken for specific purposes such as research

      an organised journey undertaken for specific purposes such as research

      Q5.
      Which of the following is the best synonym for theme?

      setting
      plot
      Correct answer: message
      character

      Q6.
      How would you define 'contrast' in writing?

      the use of descriptive language to paint vivid imagery
      the exploration of different perspectives or viewpoints
      Correct answer: the juxtaposition of opposing elements or ideas
      the development of a central theme or message through storytelling

      6 Questions

      Q1.
      Match the following words with the correct synonyms.

      Correct Answer:compelling,engaging

      engaging

      Correct Answer:mundane,routine

      routine

      Correct Answer:memorable,unforgettable

      unforgettable

      Correct Answer:reflective,thoughtful

      thoughtful

      Correct Answer:resonance,echo

      echo

      Q2.
      If you had too many ideas to choose from when planning an account, which of the following strategies would be helpful?

      decide on the message you would like to put across
      Correct answer: reduce the options by asking which idea had the most lasting influence on you
      decide on where you would like to build your account
      decide on an extended metaphor to link all your ideas together

      Q3.
      'Holiday Memory' by Dylan Thomas was written as a ...

      Correct Answer: radio broadcast, radio, broadcast, broad cast

      Q4.
      What is the best definition of 'in medias res'?

      Correct answer: in the middle of things
      beginning, middle and end
      the juxtaposition of images
      imaginative writing

      Q5.
      The repetition of vowel sounds within nearby words in a sentence or phrase is called ...

      Correct Answer: assonance

      Q6.
      Match the qualities of compelling writing with their definitions.

      Correct Answer:emotional resonance,writing that creates a strong connection between reader and text

      writing that creates a strong connection between reader and text

      Correct Answer:imaginative details,vivid and creative descriptions

      vivid and creative descriptions

      Correct Answer:strong clear structure ,a well organised and coherent framework for a text

      a well organised and coherent framework for a text

      Correct Answer:meaningful themes,central ideas or messages that add depth to your writing

      central ideas or messages that add depth to your writing

      Correct Answer:pleasure in the use of words,inventive language, word play and rhythmic prose

      inventive language, word play and rhythmic prose


      To help you plan your 11 English lesson on: Writing a compelling account, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...