Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring how love has changed over time

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how love has changed over time and plan an article reflecting these ideas.

      Key learning points

      1. Attitudes and perspectives on love have changed significantly since the 16th century.
      2. Marriages in the 16th century were largely based on the choice of a woman's father, not love.
      3. Over time, women have had more freedom in matters of love, although marrying for advantages was still important.
      4. Love nowadays often involves digital declarations and generally more freedom in romantic relationships.

      Keywords

      • Stance - a way of thinking about something, especially expressed in a public statement

      • Advantageous - something that is helpful or useful to you

      • Declaration - formal or explicit statement

      Common misconception

      Students may be more accustomed to writing informative articles. In Learning Cycle 2, they may want to explain how love has changed over time rather than give their opinion on it.

      Students can create a more engaging article, which is more vibrant with a clear sense of voice, by including their opinion on a topic.

      Teacher tip

      Encourage a wide range of views when discussing how love has changed over time. Students may differ in their opinion on modern day love compared to love centuries ago.

      Equipment

      You will need access to Jane Austen's 1814 letter to her niece Fanny. This is available in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What century did Jane Austen write her novels in?

      16th century
      Correct answer: 19th century
      17th century

      Q2.
      What type of society did Shakespeare write in?

      matriarchal
      Correct answer: patriarchal
      dystopian

      Q3.
      In writing, to take a stance is to ...

      Correct answer: show your opinion on a topic.
      reveal your personality.
      agree with other people on a topic.

      Q4.
      Match the situations on the left with the most likely inferences.

      Correct Answer:They take careful notes during class.,They value education.

      They value education.

      Correct Answer:They volunteer to present to the class.,They are confident.

      They are confident.

      Correct Answer:They borrow a pen from a friend.,They are not organised.

      They are not organised.

      Q5.
      Why was marriage so important to middle class women in the 19th century?

      economic independence and career opportunities
      higher education and learning opportunities
      Correct answer: social status and financial security
      rebellion against societal norms

      Q6.
      How might a woman's inability to earn her own money in the 19th century affect her view of marriage?

      It would probably make her independent and less reliant on marriage.
      It might lead her to prioritise love over financial consideration.
      Correct answer: It could create a practical approach in which marriage is a means to security.
      It may encourage her to avoid marriage altogether.

      6 Questions

      Q1.
      Egeus from 'A Midsummer Night's Dream' shows us what about love in the 16th century?

      women had full control over their romantic partners
      marriage was not important
      Correct answer: fathers largely dictated who a woman should marry

      Q2.
      What does Jane Austen show about love in the 19th century?

      Correct answer: securing an advantageous match was important for a woman
      a man's status was far more important than a woman's feelings for that man
      a woman should always listen to her father about who to marry

      Q3.
      For a woman living in 1814, what would be considered an advantageous match?

      Correct answer: a man with land and property
      a man with a good sense of humour
      a man with a dog

      Q4.
      Which article title below does not reveal the stance of the writer?

      The language of love: why our grandparents were better at expressing emotions
      From letters to likes: declarations of love have got better with time
      Correct answer: Love over time: how love has changed since Shakespeare’s day

      Q5.
      What is a declaration?

      something that is helpful or useful to you
      a way of thinking about something
      Correct answer: a formal or explicit statement

      Q6.
      Which is true of love in the modern day world?

      it is mostly communicated via letters
      everyone thinks that marriage is more important than love
      Correct answer: it is sometimes expressed digitally

      To help you plan your 11 English lesson on: Exploring how love has changed over time, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...