Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing how Landon presents childhood in 'Captain Cook (To My Brother)'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Landon uses language and structure to express ideas of childhood in ‘Captain Cook (To My Brother)’.

      Key learning points

      1. Landon uses euphony and symbolism to create an idyllic view of childhood.
      2. Structurally, the regular rhyme scheme could contribute to ideas of harmony and unity in childhood.
      3. Arguably, there is a tonal shift in the sixth stanza where childhood is left behind.
      4. However, we might also interpret the light imagery in prior stanzas as foreboding.
      5. The destruction of the garden could be a metaphor for the breakdown of Landon’s relationship with her brother.

      Keywords

      • Idyllic - a place or experience which is extremely pleasant, beautiful, or peaceful.

      • Ominous - suggesting that something unpleasant is likely to happen.

      • Foreboding - the feeling that something bad is going to happen.

      • Imaginary - something created by and existing only in the mind.

      • Euphony - the combining of words to create a pleasing sound.

      Common misconception

      That idyllic settings stay the same forever.

      Arguably, Landon's 'Captain Cook (To My Brother)' suggests that an idyllic place does not last forever.

      Teacher tip

      It would be useful to recap Landon's 'Captain Cook (To My Brother)' before this lesson.

      Equipment

      Analysing how Landon presents childhood in 'Captain Cook (To My Brother)'

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an accurate summary of Landon's 'Captain Cook (To My Brother)'?

      The speaker is celebrating their brother's adventures.
      Correct answer: The speaker is reminiscing about their idyllic childhood.
      The speaker is recounting painful memories about their childhood.

      Q2.
      Light imagery such as the sun generally indicates a __________ atmosphere.

      Correct answer: warm and hopeful
      sad and boring
      lethargic and monotonous

      Q3.
      'A figure of speech that involves comparing two things using the verb 'to be' is the definition of a .

      Correct Answer: metaphor

      Q4.
      Generally, we might interpret a regular rhyme scheme as indicating which of the following?

      Correct answer: stability
      Correct answer: peace
      chaos
      uncertainty

      Q5.
      Which of the following statements is true of Landon's relationship with her brother? (Landon is the author of 'Captain Cook (To My Brother)')

      They always had a volatile and tumultuous relationship.
      They always had a positive and connected relationship.
      Correct answer: They were close in childhood and grew distant as they grew older.

      Q6.
      'Something created by and existing only in the mind' is the definition of something ...

      Correct Answer: imaginary, imaginative, imagination

      6 Questions

      Q1.
      'Suggesting that something unpleasant is likely to happen' is the definition of ...

      Correct Answer: ominous

      Q2.
      'A place or experience which is extremely pleasant, beautiful, or peaceful' is the definition of ...

      Correct Answer: idyllic

      Q3.
      In the latter part of Landon's 'Captain Cook (To My Brother)', the garden is shown as ...

      thriving.
      Correct answer: destroyed.
      uncared for.

      Q4.
      'The feeling that something bad is going to happen' is the definition of ...

      Correct Answer: foreboding

      Q5.
      The speaker from Landon's 'Captain Cook (To My Brother)' recounts tales from "__________ evening".

      a March
      Correct answer: an August
      a November

      Q6.
      'The combining of words to create a pleasing sound' is the definition of .

      Correct Answer: euphony

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing how Landon presents childhood in 'Captain Cook (To My Brother)', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...