Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding how Antrobus presents identity and heritage in 'Jamaican British'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Antrobus presents dual heritage in ‘Jamaican British’.

      Key learning points

      1. Antrobus has a British mother and a Jamaican father.
      2. The poem explores what it means to have dual heritage.
      3. Arguably, the poem suggests that having dual heritage or identity leads to internal and external conflict.
      4. We might argue that our identities are never singular but always multifaceted.

      Keywords

      • Identity - the set of qualities, beliefs, personality traits and appearance that characterise a person

      • Belonging - a feeling of being happy or comfortable as part of a particular group

      • Heritage - the history, traditions, practices etc. of a particular country, society

      • Multifaceted - having many aspects or sides

      • Duality - the state of combining two different things

      Common misconception

      That our identities are a singular, unchanging thing.

      Our identifies are made up of many things that can change and evolve over time.

      Teacher tip

      It would be useful to ensure pupils understand the concept of colonisation and how it might affect the identities of people today before reading the poem.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Edexcel Belonging anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Duality means the state of combining __________ different things.

      many
      Correct answer: two
      several

      Q2.
      A struggle that occurs within the mind is known as conflict.

      Correct Answer: internal, inner

      Q3.
      'A feeling of being happy or comfortable as part of a particular group' is the definition of .

      Correct Answer: belonging

      Q4.
      'The history, traditions, practices etc. of a particular country, society' is the definition of .

      Correct Answer: heritage

      Q5.
      The word 'fraught' means which of the following?

      Correct answer: something worrying or difficult
      something pleasant and easy
      Correct answer: something likely to cause problems
      something mundane and boring

      Q6.
      Which of the following is the definition of 'colonisation'?

      Correct answer: The act of taking over another country and instilling your people and rules.
      The act of trading with a country with mutually beneficial results.
      The act of declaring war on another country.

      6 Questions

      Q1.
      'The set of qualities, beliefs, personality traits and appearance that characterise a person' is the definition of .

      Correct Answer: identity

      Q2.
      Arguably, Antrobus' title 'Jamaican British' and the poem imply that the speaker has hertiage and identity.

      Correct Answer: dual

      Q3.
      'Having many aspects or sides' is the definition of .

      Correct Answer: multifaceted

      Q4.
      The opening line of Antrobus' 'Jamaican British' implies that other people are which of the following?

      Correct answer: judgemental
      accepting
      neutral

      Q5.
      By focusing on his physical features, the speaker of Antrobus' 'Jamaican British' implies that people judge you on your .

      Correct Answer: appearance, looks

      Q6.
      Arguably, words such as "choose" and "how" imply that the speaker in Antrobus' 'Jamaican British' is experiencing conflict.

      Correct Answer: internal, inner

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding how Antrobus presents identity and heritage in 'Jamaican British', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...