Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the tone of Brontë's 'Mild the Mist Upon the Hill'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Brontë creates tone in ‘Mild the Mist Upon the Hill’.

      Key learning points

      1. Like other Romantic poets, Brontë uses natural imagery to present human emotions.
      2. Brontë lived a quiet and reclusive life in the Yorkshire countryside.
      3. Some may argue Brontë's poem is about the sense of security and belonging her nostalgic memories bring.
      4. Others may claim there is a melancholic tone to the poem.

      Keywords

      • Nostalgia - a feeling of pleasure and also slight sadness when you think about things that happened in the past

      • Melancholic - expressing feelings of sadness

      • Reclusive - avoiding the company of other people; solitary

      • Romanticism - an artistic movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature

      • Bleak - devoid of cheer or comfort

      Common misconception

      That Romantic poems always present nature in a positive light.

      Sometimes Romantic poets may show the devastation that humanity has caused nature or talk about nature in a grieving way.

      Teacher tip

      It would be helpful to recap Romanticism at the start of the lesson if this is a concept the pupils aren't too familiar with.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Edexcel Belonging anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What emotion do words such as "wept" and "tears" create?

      positivity
      Correct answer: negativity
      apathy

      Q2.
      'An artistic movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature' is the definition of ...

      Correct answer: Romanticism
      Post-modernism
      Post-colonialism

      Q3.
      Romantic poets felt that nature should be ...

      Correct answer: appreciated and respected.
      ignored in favour of industrialisation.
      considered less important than religion.

      Q4.
      Being reclusive means ...

      seeking out the company of others.
      Correct answer: avoiding the company of others.
      feeling jealous of others.

      Q5.
      If someone grew up in the countryside and then returned to the countryside to live out the majority of their life then they are likely to ...

      favour urban spaces instead of rural spaces.
      Correct answer: favour rural spaces over urban spaces.
      be equally fond of urban and rural spaces.

      Q6.
      What does calling a smell a "fragrance" suggest?

      something unpleasant
      Correct answer: something pleasant
      something forgettable

      6 Questions

      Q1.
      "Mist" creates connotations of ...

      joy
      Correct answer: grief
      jealousy

      Q2.
      In Brontë's 'Mild the Mist Upon the Hill', the speaker describes her father's roof as ...

      comforting.
      Correct answer: sheltering.
      leaking.

      Q3.
      What is the weather doing in Brontë's 'Mild the Mist Upon the Hill'?

      it is raining and there are overcast clouds in the sky
      Correct answer: it has just finished raining
      it has just finished raining and the sun is coming out

      Q4.
      'A feeling of pleasure and also slight sadness when you think about things that happened in the past' is the definition of ...

      Correct Answer: nostalgic, nostalgia

      Q5.
      'Devoid of cheer or comfort' is the definition of ...

      Correct Answer: bleak, bleakness

      Q6.
      'Expressing feelings of sadness' is the definition of ...

      Correct Answer: melancholic, melancholia, melancholy

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the tone of Brontë's 'Mild the Mist Upon the Hill', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...