Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring blood as symbol of guilt in 'Macbeth'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and analyse the motif of blood in 'Macbeth'.

      Key learning points

      1. Blood is a motif that is associated with guilt in 'Macbeth'.
      2. Initially, both Lady Macbeth and Macbeth's reference to blood reflects their guilt and intact conscience.
      3. As the play progresses, Macbeth is haunted by blood and guilt.
      4. Lady Macbeth doesn't see blood as staining and thus rejects her guilt early on in the play.
      5. At the end of the play, both Macbeth and his wife are consumed by blood and guilt, both appearing helpless.

      Keywords

      • Motif - a recurring idea, image or symbol in a text or piece of art

      • Impervious - unable to be affected

      • Consumed - if you are consumed with something, it affects you very strongly

      Common misconception

      Blood only symbolises violence and bloodshed.

      Blood comes to symbolise psychological turmoil and guilt as the play progresses.

      Teacher tip

      You could also explore how other characters associate Macbeth with blood in 1.2 compared to 4.3.

      Equipment

      You will need access to a copy of Shakespeare's 'Macbeth' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does Macbeth see in Act 2, Scene 1 of the play 'Macbeth'?

      Banquo's ghost
      the Thane of Cawdor being executed
      Correct answer: a bloody dagger

      Q2.
      In Act 2, Scene 2 of 'Macbeth', what does Lady Macbeth say to reassure Macbeth after the murder of Duncan?

      "What's done cannot be undone"
      Correct answer: "A little water clears us of this deed"
      "Blood will have blood"
      "Out damned spot"

      Q3.
      What symbolic meaning does blood seem to take in 'Macbeth'?

      love
      loyalty
      strength
      Correct answer: guilt

      Q4.
      In Shakespeare's 'Macbeth', which character says "out damned spot" and what are they referring to?

      Banquo, referring to the murder of Fleance
      Macbeth, referring the blood on his hands after regicide
      Correct answer: Lady Macbeth, hallucinating bloodstains on her hands

      Q5.
      Which sentence uses the word 'consumed' correctly?

      They consumed the weather for over an hour.
      The car consumed through the busy traffic.
      Correct answer: He was consumed with jealousy after seeing his sister's birthday gift.

      Q6.
      Which quote depicts Banquo’s ghost as being covered in blood in 'Macbeth'?

      "Life's but a walking shadow"
      "Approach thou like the rugged Russian bear"
      Correct answer: "Never shake thy gory locks at me!"

      6 Questions

      Q1.
      Which word beginning with 'm' refers to a recurring idea in a literary work?

      Correct Answer: motif, a motif

      Q2.
      What does impervious mean?

      being sensitive to the actions of others
      being bold and abrupt
      Correct answer: unable to be affected

      Q3.
      Which sentence uses impervious correctly to describe Act 2, Scene 2 of 'Macbeth'?

      Correct answer: Lady Macbeth appears impervious to guilt.
      Macbeth appears impervious to guilt throughout the play.
      Macbeth is impervious to pain after committing regicide.

      Q4.
      In Act 2, Scene 2 of 'Macbeth', what does Macbeth acknowledge?

      Correct answer: He has become stained with blood and thus guilt.
      He can conquer anyone as he has got away with the biggest crime.
      He has successfully rid himself of his conscience.

      Q5.
      What does the phrase "Out damned spot" suggest about Lady Macbeth’s feelings of guilt in Act 5, Scene 1 of 'Macbeth'?

      Correct answer: She feels that guilt has stained her.
      She feels that she can rid herself of guilt easily.
      She may feel guilt but doesn't let it get her down.

      Q6.
      What is true of Lady Macbeth and Macbeth's relationship with guilt by the end of 'Macbeth'?

      Correct answer: both are mentally weakened by guilt and want to regain control
      both continue to ignore their guilt
      both do not feel guilt

      To help you plan your 11 English lesson on: Exploring blood as symbol of guilt in 'Macbeth', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...