Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the concept of power in Shelley's 'Ozymandias'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Shelley uses language and structure to convey his key messages about power.

      Key learning points

      1. Breaking the sonnet form reflects the way that human power and man-made structures can be disrupted and destroyed.
      2. Shelley uses symbolic adjectives to emphasise the temporary nature of political and human power and achievements.
      3. The alliterative final imagery reinforces the insignificance of rulers compared with the desert sands.
      4. The ironic quoting of Ozymandias’ words demonstrates the meaninglessness of his legacy and his weakness.

      Keywords

      • Sonnet - a poem of fourteen lines, usually focusing on love

      • Alliteration - when two or more words near each other start with the same sound

      • Ironic - happening in a way contrary to what is expected

      • Petrarchan - describing a sonnet used by the Italian poet Petrarch in the 1300s

      Common misconception

      The form of poem an author might choose means little to the message

      Poets pick their forms carefully, as we can see in 'Ozymandias' even the slight tweaking of form can impact the reading of the poem and its meaning.

      Teacher tip

      Model the way to decode rhyme schemes when you are on slide 12.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Ozymandias', what power does Shelley suggest doesn't last forever?

      power of nature
      Correct answer: power of humans
      power of memory

      Q2.
      In the poem 'Ozymandias', the voice of Ozymandias is...

      weak
      loud
      Correct answer: arrogant

      Q3.
      What semantic field is used in the poem 'Ozymandias' and what does it show?

      love, to show how egotistical Ozymandias was
      Correct answer: decay, to show how the statue and Ozymandias' power fell into ruin
      opulence, to show the greed of Pharaohs

      Q4.
      How does the quote ''sneer of cold command'' from 'Ozymandias' depict a tyrannical leader?

      Correct answer: it shows how the ruler was cruel and demanded obedience
      it shows how the ruler was powerful
      it shows how the ruler was bossy

      Q5.
      The poem 'Ozymandias' can be seen as...

      a love poem to the ancient Egyptians.
      Correct answer: an allegory for the ephemeral nature of all human power.
      a ballad that praises nature.

      Q6.
      What is ironic in the poem 'Ozymandias'?

      Correct answer: the ruler thought of his legacy as eternal but the statue is a pitiful ''wreck''
      the ruler thought of his legacy as eternal and the statue stands tall
      the ruler knew he would be defeated much like the statue

      6 Questions

      Q1.
      What does Shelley emphasise the power of in 'Ozymandias'?

      humans
      Correct answer: nature
      memory

      Q2.
      What technique does Shelley use to emphasise nature's power at the end of 'Ozymandias'?

      onomatopoeia
      simile
      Correct answer: alliteration

      Q3.
      Which line taken from Shelley's 'Ozymandias' uses irony?

      ''The hand that mocked them, and the heart that fed''
      Correct answer: ''Look on my Works, ye Mighty, and despair! Nothing beside remains.''
      ''Tell that its sculptor well those passions read''

      Q4.
      Which is true regarding Shelley's use of the sonnet form in the poem 'Ozymandias'?

      Shelley adheres to the Shakespearean sonnet form
      Shelley adheres to the Petrarchan sonnet form
      Correct answer: Shelley merges the Shakespearean and Petrarchan sonnet form

      Q5.
      Why might Shelley have subverted the traditional sonnet form when writing 'Ozymandias'?

      to expose the love Ozymandias had for himself
      Correct answer: to show that man's power does not last, much like the power of literary styles
      to show that literary conventions stand the test of time

      Q6.
      Which line marks the volta of the sonnet 'Ozymandias' and why is it significant?

      ''Nothing beside remains'' - it shows Ozymandias lost power
      ''The hand that mocked...and the heart that fed'' - it shows Ozymandias' pride
      Correct answer: ''And on the pedestal, these words appear:'' - it introduces the ironic tone

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the concept of power in Shelley's 'Ozymandias', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...