New
New
Year 11
Eduqas

Creating a sense of voice

I can create a clear sense of voice, within my writing.

New
New
Year 11
Eduqas

Creating a sense of voice

I can create a clear sense of voice, within my writing.

Lesson details

Key learning points

  1. Purpose and audience will help you establish tone of voice
  2. Students do not need to write from their own perspective
  3. Inventing a character can help their work stand out from others
  4. Sarcasm and humour, when used well, can be effective in creating tone of voice
  5. Deciding a viewpoint and sticking to it is more effective than creating a balanced viewpoint

Common misconception

Pupils often fail to realise that they don't have to write from their own perspective.

Inform pupils that it can be incredibly powerful to write from another, imagined perspective.

Keywords

  • Condemn - If you condemn something, you criticise it strongly.

  • Optimistic - Someone with an optimistic view of the world sees it very positively.

  • Cynical - Someone who is cynical always assumes the worst about people or situations.

  • Pessimistic - Someone with a pessimistic view of the world sees it very negatively.

  • Prospect - A prospect is a possibility - the idea that something might happen.

When reading the model paragraphs and responses, follow the punctuation closely, to model to pupils how using punctuation shapes voice.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What is perspective?
Correct answer: someone's point of view
someone's memories
someone's vision
someone's aims
Q2.
Which of the following is the noun?
he
laugh
Correct answer: fun
am
Q3.
What is a pronoun?
Correct answer: a word that replaces a noun.
a word that comes after a verb.
a word that replaces an adjective.
a word that comes before a noun.
Q4.
How do you sign off a letter to somebody you don't know by name?
Yours sincerely
Yours earnestly
Yours devotedly
Correct answer: Yours faithfully
Q5.
Match the rhetorical device to the example.
Correct Answer:flattery,dearest friends and esteemed colleagues...

dearest friends and esteemed colleagues...

Correct Answer:alliteration,the greedy grabbing by greasy little fingers...

the greedy grabbing by greasy little fingers...

Correct Answer:rhetorical question,if not you, then who? if not now, then when?

if not you, then who? if not now, then when?

Correct Answer:triple,our loyal, devoted and admired public service workers...

our loyal, devoted and admired public service workers...

Correct Answer:emotive language,a life of neglect, abandonment, misery and heartache...

a life of neglect, abandonment, misery and heartache...

Correct Answer:direct address,I now encourage you to look deep within yourselves...

I now encourage you to look deep within yourselves...

Q6.
What is an idiom?
historic tales that have been passed down e.g Little Red Riding Hood
superstitious myths e.g. not walking on the cracks in pavements
Correct answer: figurative sayings that are familiar e.g. 'it's raining cats and dogs'

6 Questions

Q1.
Which of the following does voice help us to express?
Correct answer: emotions
Correct answer: attitudes
Correct answer: perspectives
ambitions
memories
Q2.
When considering perspectives to write from, we have to decide who about the topic.
Correct Answer: cares
Q3.
Which tone best describes the following sentence: It is an utter tragedy that thousands of dogs each and every year are cast aside by their owners, thrown out onto the streets to fend for themselves.
angry tone
optimistic tone
neutral tone
Correct answer: sympathetic tone
cynical tone
Q4.
Someone who sees the worst in people or situations can be described as
Correct Answer: cynical, cynical., Cynical
Q5.
Choose of the following options. Inverted commas are used to show...
direct speech
Correct answer: someone else's ideas
approval
Correct answer: disapproval
Q6.
Which of the following uses inverted commas correctly?
Correct answer: The bank kindly offered me their 'help' in recovering the money they misplaced.
Correct answer: I had previously been informed that this was a 'family club'.
We have been told repeatedly how essential 'school uniform is'.
Correct answer: The 'artist' of this vandalism must be apprehended as soon as possible.
Some of my 'colleagues' are fantastic: they're a real credit to the company.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.