Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Cultural and moral perspectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I know that different cultures have different attitudes to money.

      Key learning points

      1. Be aware that there are different attitudes towards money and wealth.
      2. We should not judge people for how much or how little money they have.
      3. We should not judge people for how much or how little money they give.

      Keywords

      • Attitudes - Attitudes are the way that people think and feel about things.

      • Charity - A charity is an organisation that helps people or animals in need.

      • Greed - Greed is wanting more wealth or possessions than are needed.

      • Kindness - Kindness means caring about others and being generous.

      • Moral - Moral means thinking about what is right and fair.

      Common misconception

      In our society, the opinions of the rich and the loud are often heard the most. It's understandable for children to think that these voices have the most validity behind them.

      It's important that we listen to all the voices in society and try to understand the thoughts and feelings behind these. Just because someone is wealthy, should we pay more attention to what they saying?

      Teacher tip

      This is a sensitive issue and cycle B of the lesson may not be appropriate for all children. It is important they feed confident and understand that no one opinion is more valid than another. Discussing different currencies used by the children and their families could be a safe way to start.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Find the missing word. __________ means causing little or no environmental damage.

      sustainable
      Fairtrade
      Correct answer: biodegradable
      organic

      Q2.
      Look at these statements. Which one is true?

      More expensive products are always more ethically produced.
      To be an ethical shopper, you should buy products that come from far away.
      Correct answer: One third of our food is thrown away.

      Q3.
      Fine the missing word. is where companies claim to be eco-friendly when they are not.

      Fairtrade
      Correct answer: greenwashing
      biodegradeable
      organic

      Q4.
      Which of these statements describe Fairtrade?

      Correct answer: Fairtrade farmers or producers are paid more.
      Fairtrade farmers are often very rich.
      Correct answer: Farmers are helped to protect environments and grow crops sustainably.
      Fairtrade are usually very young.

      Q5.
      Why is it a good idea to buy from charity shops?

      Correct answer: It's a good way of reusing and recycling products.
      People sometimes donate items that are broken.
      Correct answer: The items are often much cheaper than buying new products.
      Correct answer: The charity raises money from selling products.

      Q6.
      Around the world, children do different things with their milk teeth when they lose them. Not everybody gets money! Match the country to the tradition.

      Correct Answer:Nepal,a milk tooth is buried so that a new one will grow
      Correct Answer:Egypt,throw teeth at the Sun to help the new one grow strong
      Correct Answer:United Kingdom,the tooth goes under a pillow for the Tooth Fairy who'll leave money
      Correct Answer:South Africa,the tooth is hidden in a shoe for the Tooth Mouse who'll leave a gift

      6 Questions

      Q1.
      Find the missing word. __________ means behaving in a way that is right and fair.

      Correct answer: moral
      greed
      attitude
      wealthy

      Q2.
      Which of these in a moral choice?

      Correct answer: buying Fairtrade chocolate
      walking a different way to school
      Correct answer: giving money to charity
      choosing which coat to wear

      Q3.
      Match the tradition to the country.

      Correct Answer:Greece,Money is included when a wallet is given as a gift.
      Correct Answer:China,At New Year, children are given money in a red envelope.
      Correct Answer:UK,At Christmas, money is hidden in a Christmas pudding.

      Q4.
      Find the missing word. __________ is wanting more money or possessions than are needed.

      Wealth
      Correct answer: Greed
      Kindness
      Charity

      Q5.
      Match the religion to the belief.

      Correct Answer:Hinduism,Good actions in this life mean an even better life next time around.
      Correct Answer:Christianity,Some people give 10% of their income as a tithe.
      Correct Answer:Islam,The Third Pillar is Almsgiving.
      Correct Answer:Judaism,Tzedakah means giving money or time to good causes.

      Q6.
      Find ways to complete this sentence. Many religions say there is nothing wrong with being wealthy as long as __________.

      Correct answer: you share your wealth with others.
      you pretend to be poor.
      you keep it all safely locked up.
      Correct answer: you have gained the money honestly.

      To help you plan your 6 financial education lesson on: Cultural and moral perspectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...