Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A strange dream: practice with key sounds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read aloud and understand a text about a dream with familiar and unfamiliar words.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [o/au/eau] all have the same sound as in 'gauche', left.
      2. The SSC [eau] is also a word which means water in French.
      3. Preparing to understand a new text means learning key new words and also revising vocabulary.
      4. 'Moi' and 'toi' mean 'me' and 'you'. We use them when we want to emphasise who.
      5. Reading aloud really helps us to practise good pronunciation.

      Keywords

      • [o/au/eau] - Pronounced 'o' as in 'moto', motorbike.

      • Moi - Meaning me, usually after a preposition, e.g. pour moi - for me.

      • Toi - Meaning you, e.g. pour toi - for you.

      Common misconception

      The SSCs [o], [au] and [eau] are spelt differently so they must be different sounds.

      There are three different ways to spell the same [o] sound. You have to be careful and learn the spelling of words in French, as well as being able to read them aloud correctly.

      Teacher tip

      To include the whole class in task C1 it would be very useful to use mini whiteboards so that everyone can write down what present they think it is, and hold it up before the reveal on the feedback slides.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words have the SSCs [o] or [au] in them?

      Correct answer: orange
      jeu
      Correct answer: aussi
      salut
      triste

      Q2.
      How many times do the SSCs [o] or [au] feature in this sentence; 'Bonjour c'est Milo ! Tu as un cahier et un stylo ? Tu es beau aujourd'hui, au revoir !'

      once
      twice
      three times
      four times
      Correct answer: five times

      Q3.
      What does the adjective 'parfait' (m) or 'parfaite' (f) mean in French?

      amusing
      sad
      good
      Correct answer: perfect
      naughty

      Q4.
      What do we mean when we say the 'singular forms' of a verb?

      What we're doing.
      Correct answer: What one person is doing.
      What more than one person is doing.
      What they are doing.

      Q5.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:j'ai,I have
      Correct Answer:tu as,you have
      Correct Answer:il a,he has
      Correct Answer:elle a,she has

      Q6.
      Match the French with the English sentences.

      Correct Answer:J'ai un ballon ?,Do I have a ball?
      Correct Answer:Tu as un livre.,You have a book.
      Correct Answer:Il a un jeu.,He has a game.
      Correct Answer:Elle a une photo.,She has a photo.
      Correct Answer:J'ai un ballon.,I have a ball.
      Correct Answer:Tu as un livre ?,Do you have a book?

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The SSCs [o], [au] and [eau] all have the same sound?

      Correct Answer: True, TRUE

      Q2.
      Which of the following words contain the SSC [o/au/eau]?

      jeune
      Correct answer: stylo
      Correct answer: cadeau
      Correct answer: faux
      cahier

      Q3.
      'Eau' is also a word, but what does it mean in French?

      number one
      Correct answer: water
      left
      present
      cake

      Q4.
      What does 'un cadeau pour toi' mean?

      A present for me.
      A cake for you.
      A cake for me.
      Correct answer: A present for you.

      Q5.
      Choose the correct translation of 'un gâteau, c'est parfait pour Véro'.

      A ball, it's perfect for Véro.
      A photo, it's perfect for Véro.
      Correct answer: A cake, it's perfect for Véro.
      A book, it's perfect for Véro.

      Q6.
      In each of these sentences, match the noun to its English translation.

      Correct Answer:C'est le livre de Yves.,book
      Correct Answer:C'est le sac de Jacques.,bag
      Correct Answer:C'est la bouteille d'Ishmael.,bottle
      Correct Answer:C'est le ballon de Sharon.,ball
      Correct Answer:C'est la banane de Jeanne.,banana
      Correct Answer:C'est le jeu de George.,game

      To help you plan your 3 French lesson on: A strange dream: practice with key sounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...