Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Preferences: extending my sentences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular -er verbs in the present tense and extend sentences to give my opinion.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Regular -er verbs have the following endings in the singular form: (je) -e, (tu) -es, (il) -e and (elle) -e.
      2. 'Adorer', 'aimer', 'préférer' and 'détester' are opinion verbs. They are regular -er verbs.
      3. Opinion verbs usually translate into the simple present tense in English.
      4. It is important to practise vocabulary regularly.

      Keywords

      • Present tense - describing an action that is currently happening, or an event that happens regularly

      • -er verb - a verb which has an infinitive form ending in -er

      Common misconception

      The verb 'aimer' means 'to like', and 'adorer' means 'to love'.

      The verb 'aimer' means both 'to like' and 'to love'. 'Adorer' does also mean 'to love', but can be translated as 'to adore'. When saying 'I love you' in French, we say 'je t'aime'.

      Teacher tip

      Following on from task C2, ask pupils to give their own opinions on animals in French, using 'j'aime', 'j'adore', 'je préfère' and 'je déteste'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Order the French days of the week.

      1 - lundi
      2 - mardi
      3 - mercredi
      4 - jeudi
      5 - vendredi
      6 - samedi
      7 - dimanche

      Q2.
      Which nouns are masculine?

      Correct answer: jour
      fille
      Correct answer: garçon
      Correct answer: fruit
      fête

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:je déteste,I hate, am hating

      I hate, am hating

      Correct Answer:tu aimes,you like, love, are liking, are loving

      you like, love, are liking, are loving

      Correct Answer:il adore,he adores, is adoring

      he adores, is adoring

      Correct Answer:elle préfère,she prefers, is preferring

      she prefers, is preferring

      Correct Answer:j'adore,I adore, am adoring

      I adore, am adoring

      Correct Answer:tu détestes,you hate, are hating

      you hate, are hating

      Q4.
      Choose the correct translation for 'le samedi, la fille visite la fête'.

      On Saturday, the girl visits the school.
      On Sunday, the boy visits the church.
      On Monday, the lady visits the town.
      Correct answer: On Saturday, the girl visits the festival.
      On Saturday, the girl visits the village.

      Q5.
      Translate into French 'the girl eats fruit every day'.

      Correct answer: La fille mange le fruit chaque jour.
      Le mère mange la fruit chaque jour.
      La fille chante une chanson chaque année.
      La fille mange le fruit chaque lundi.
      Le garçon mange les pommes tous les jours.

      Q6.
      Choose the correct translation for 'il aime le vendredi et le samedi'.

      Correct Answer: He likes Friday and Saturday., He loves Friday and Saturday.

      5 Questions

      Q1.
      Translate into French 'I love my dog'.

      Correct Answer: J'aime mon chien., J'adore mon chien

      Q2.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:la maison,house

      house

      Correct Answer:le jour,day

      day

      Correct Answer:la fille,girl

      girl

      Correct Answer:le garçon,boy

      boy

      Correct Answer:la fête,festival

      festival

      Correct Answer:le fruit,fruit

      fruit

      Q3.
      'Tu préfères la lecture j'aime les films'. Which words could complete this sentence?

      Correct answer: et
      Correct answer: mais
      ou
      parce que
      donc

      Q4.
      Translate into French 'you hate the week'.

      Correct Answer: Tu détestes la semaine.

      Q5.
      Which French verb would we use to mean 'love' in 'I love my sister'?

      adorer
      détester
      préférer
      Correct answer: aimer
      passer

      To help you plan your 4 French lesson on: Preferences: extending my sentences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...