Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How people do things: comparative adverbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adverbs to compare how things happen and know the difference between key adjectives and their adverbial forms.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Before a consonant or at the end of a word the SSCs [um/un] are identical nasal sounds.
      2. When ‘um’ and ‘un’ come before a vowel the ‘m’ and ‘n’ are pronounced as two different oral sounds.
      3. Adverbs describe verbs, whereas adjectives describe nouns.
      4. 'Plus' or 'moins' go before adverbs to compare how things happen, e.g. Inès arrive plus vite: Inès arrives more quickly.
      5. 'Better' is both adjective and adverb in English. In French, the adjective is 'meilleur(e)' and the adverb is 'mieux'.

      Keywords

      • [um/un] - sound-symbol correspondence pronounced as the nasal sound in ‘parfum’

      • Adverb - word that describes a verb or an adjective

      • Adjective - word that gives information about a noun

      Common misconception

      There is only one word for 'better' in French: 'meilleur'.

      The adjective 'meilleur(e)' means 'better' in French and describes a noun, e.g.'il a un meilleur ordinateur' ('he has a better computer'). To describe an action as 'better' we use the adverb 'mieux', e.g. 'il chante mieux' ('he sings better').

      Teacher tip

      Students often struggle with the difference between 'meilleur(e)' and 'mieux' - which is which? It is worth emphasising that 'meilleur(e)' has masculine and feminine forms, which can only be the case for an adjective, whereas 'mieux' does not change as it is generally used to describe verbs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the festivals in chronological order, starting with New Year's Eve.

      1 - Le réveillon
      2 - Le jour de l'an
      3 - Pâques
      4 - Noël

      Q2.
      Find the odd one out.

      Correct answer: que
      plus
      moins
      meilleur

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:puisque,as, because
      Correct Answer:puis,then
      Correct Answer:par,by
      Correct Answer:d’abord,first of all
      Correct Answer:alors,so, well, then

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:Ma note est bonne.,My mark is good.
      Correct Answer:Ma note est meilleure.,My mark is better.
      Correct Answer:Ma note est mauvaise.,My mark is bad.
      Correct Answer:Ma note est pire.,My mark is worse.

      Q5.
      Write the correct word to say 'the cat is smaller' - 'le chat est grand'.

      Correct Answer: moins

      Q6.
      Write in English: 'ce cahier est plus grand'.

      Correct Answer: this exercise book is bigger

      5 Questions

      Q1.
      Say these words aloud. Which is the odd one out?

      humble
      parfum
      lundi
      Correct answer: humour
      un

      Q2.
      Which word is not an adverb?

      lentement
      mieux
      mal
      facilement
      Correct answer: facile

      Q3.
      The word 'meilleur' (better) is used to describe which type of word?

      Correct answer: nouns
      verbs
      conjunctions
      prepositions

      Q4.
      Complete the translation of 'Alain learns quickly but Sam learns more quickly' - 'Alain apprend vite mais Sam '.

      Correct Answer: apprend plus vite

      Q5.
      Complete the translation of 'Sophie draws well but Amir draws better' - 'Sophie dessin bien mais Amir '.

      Correct Answer: dessin mieux

      To help you plan your 8 French lesson on: How people do things: comparative adverbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...