Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describe a person or thing: regular gender adjective agreement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form feminine adjectives by adding an 'e'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. When an adjective describes a woman or girl, its spelling and sound can change. This is called the feminine form.
      2. The most common change is to add an 'e' to the adjective to make the feminine form.
      3. Adding 'e' to an adjective can change the pronunciation. An 'e' following a consonant means we do hear the consonant.
      4. Useful adjectives are anglais (English), français (French), grand (tall), petit (short). We add 'e' for feminine forms.
      5. [a] sounds like 'animal'.

      Keywords

      • [a] - as pronounced in animal

      • Adjective - a word that gives information about a noun

      • Masculine form - the form of an adjective that describes a male or masculine noun

      • Feminine form - the form of an adjective that describes a female or feminine noun

      Common misconception

      Adjectives in French have only one form that can be used to describe any noun, like English.

      In French, adjectives may change their spelling and/or sound when describing a woman, girl or feminine noun. This is called the feminine form.

      Teacher tip

      For the phonics practice task in cycle A, it is good practice to have pupils work in pairs. Partner A says a word. Partner B repeats if they think it has been correctly pronounced. If they think it's wrong, then they can model good practice to support partner A. Then swap roles.

      Equipment

      Mini whiteboards for CfU.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain a Silent Final Consonant (SFC)?

      Correct answer: français
      mal
      bonjour
      Correct answer: grand
      Correct answer: salut

      Q2.
      An gives information about a noun.

      Correct Answer: adjective, Adjective, ADJECTIVE

      Q3.
      'Être' means ...

      Correct Answer: to be, being, to be being, to be, being

      Q4.
      Match the French with the English.

      Correct Answer:hello,bonjour

      bonjour

      Correct Answer:goodbye,au revoir

      au revoir

      Correct Answer:tall,grand

      grand

      Correct Answer:short,petit

      petit

      Correct Answer:English,anglais

      anglais

      Correct Answer:French,français

      français

      Q5.
      Which is the correct translation of 'I am short and French'?

      Je suis grand et français.
      Tu es petit et français.
      Correct answer: Je suis petit et français.
      Je suis petit et anglais.

      Q6.
      Write this sentence in French: 'I am English and tall'.

      Correct Answer: Je suis anglais et grand., Je suis grand et anglais., je suis anglais et grand, Je suis anglais et grand

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain the French [a] sound?

      Correct answer: malade
      Correct answer: bavard
      grand
      Correct answer: mal
      anglais

      Q2.
      The form of an adjective is used to describe a female person.

      Correct Answer: feminine, Feminine, FEMININE

      Q3.
      Match the English with the French.

      Correct Answer:anglais,English (masculine form)

      English (masculine form)

      Correct Answer:grande,tall (feminine form)

      tall (feminine form)

      Correct Answer:française,French (feminine form)

      French (feminine form)

      Correct Answer:petit,short (masculine form)

      short (masculine form)

      Correct Answer:français,French (masculine form)

      French (masculine form)

      Correct Answer:anglaise,English (feminine form)

      English (feminine form)

      Q4.
      Complete the sentence: (Anna) 'Je suis ...'

      grand.
      Correct answer: grande.
      Correct answer: française.
      anglais.
      petit.

      Q5.
      Write in French: I am short and English. (masculine form)

      Correct Answer: Je suis petit et anglais., Je suis anglais et petit., je suis petit et anglais., je suis petit et anglais

      Q6.
      Write in French: You are tall and French. (feminine form)

      Correct Answer: Tu es grande et française., Tu es française et grande., tu es grande et française, tu es grande et française.

      To help you plan your 7 French lesson on: Describe a person or thing: regular gender adjective agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...