Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Au lycée : future plans with 'aller' + infinitive

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about what I will and won't do in terms of studies after my GCSEs using the future structure 'aller' + infinitive.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The present tense of 'aller' + infinitive means 'going to' + infinitive and describes future actions and events.
      2. Negation is two elements, e.g. 'ne … pas' or 'ne ... jamais', going around the main verb to express a negative meaning.
      3. To negate future ideas, put 'ne … pas' around the conjugated part of 'aller', followed by the infinitive.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb future structure meaning 'going to' + infinitive

      • Negation - two elements, e.g. 'ne … pas' around the main verb, expressing negative meaning

      Common misconception

      The English phrase 'I am going' is translated as 'je suis' + 'aller'.

      'I am going' can only be translated as 'je vais' in French. This is particularly important for students to understand when using the future structure 'aller' + infinitive.

      Teacher tip

      The lesson is set up with narrative characters playing certain roles. Teachers may wish to change this depending on individual settings.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens are useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and English subject pronouns.

      Correct Answer:je,I

      I

      Correct Answer:tu,you

      you

      Correct Answer:il,he

      he

      Correct Answer:nous,we

      we

      Correct Answer:vous,you (plural, polite)

      you (plural, polite)

      Correct Answer:elles,they (f)

      they (f)

      Q2.
      Match the parts of 'aller' with the correct subject pronouns.

      Correct Answer:je,vais

      vais

      Correct Answer:tu,vas

      vas

      Correct Answer:elle,va

      va

      Correct Answer:nous,allons

      allons

      Correct Answer:vous,allez

      allez

      Correct Answer:ils,vont

      vont

      Q3.
      Complete the sentence with the correct part of 'aller' in the present tense: 'Nous en vacances en France cet été'.

      Correct Answer: allons

      Q4.
      Which statement about negation of sentences using 'ne ... pas' is correct.

      The 'ne ... pas' go either side of the subject of the sentence.
      The 'ne ... pas' go either side of the object of the sentence.
      The 'ne ... pas' go either side of the adverb of the sentence.
      Correct answer: The 'ne ... pas' go either side of the conjugated verb in the sentence.

      Q5.
      Put the words in order to make a sentence.

      1 - je
      2 - n'
      3 - ai
      4 - jamais
      5 - visité
      6 - la
      7 - France

      Q6.
      Translate: I am going to study French.

      Correct Answer: Je vais étudier le français.

      5 Questions

      Q1.
      What is the French for 'I am going'?

      Correct Answer: je vais

      Q2.
      The 2-verb future structure with the present tense of 'aller' has which form of 2nd verb?

      past participle
      imperative
      Correct answer: infinitive
      present participle

      Q3.
      Which phrase uses the 2-verb structure 'aller + infinitive'?

      je suis allé
      je veux aller
      je vais
      Correct answer: je vais aller

      Q4.
      Put the words in order to make a sentence.

      1 - en
      2 - septembre,
      3 - je
      4 - vais
      5 - continuer
      6 - mes
      7 - études

      Q5.
      Match the new words with their English meanings.

      Correct Answer:la carrière,career

      career

      Correct Answer:l'enseignement,education, teaching

      education, teaching

      Correct Answer:le niveau,level

      level

      Correct Answer:la seconde,Year 11

      Year 11

      Correct Answer:prêt,ready

      ready

      Correct Answer:le baccalauréat,high school final exam

      high school final exam


      To help you plan your 10 French lesson on: Au lycée : future plans with 'aller' + infinitive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...