Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      À table ! Partitive and indefinite articles, preverbal use of 'y' and 'en'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use indefinite and partitive articles accurately to describe food and drink quantities and I can recognise when 'y' and 'en' are used to shorten sentences.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use un/une (indefinite article) to describe whole things, and du/de la/de l' (partitive article) for parts of things.
      2. Uncountable nouns, such as water or money, do not have a plural form. They are used with the partitive article.
      3. 'Y' can replace 'à' + [a place] to mean 'there', e.g. 'elle y va demain'.
      4. 'En' can replace 'de' + noun and can mean '(of) it/them', e.g. 'j'aime la confiture, j'en mange tous les jours'.
      5. [en] is pronounced as in ‘enfant’.

      Keywords

      • Y - indirect object pronoun meaning 'there', used to replace à + place

      • En - indirect object pronoun meaning ‘(of) it/them’, used to replace 'de' + noun

      Common misconception

      The pronouns 'y' and 'en' go after the verb, as 'there' and 'of it/them' do in English.

      'Y' and 'en' go before the verb in a present tense sentence e.g. 'elle y va' and 'elle en boit'.

      Teacher tip

      Learning cycle 2 teaches Higher-level grammar. Foundation students might find it useful to recognise the uses of 'y' and 'en' but teachers may prefer not to use some or all of the practice tasks with their students in this cycle and give further practice of articles.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens are useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a cognate?

      a French word that has more than one meaning
      Correct answer: a word that looks and means the same in French and English
      a word that is only used in formal French writing
      a French word with a silent letter

      Q2.
      Which of these French words is not a cognate?

      café
      diner
      Correct answer: fromage
      fruit

      Q3.
      Match the French words to their English meanings.

      Correct Answer:commander,to order, ordering

      to order, ordering

      Correct Answer:manger,to eat, eating

      to eat, eating

      Correct Answer:pain,bread

      bread

      Correct Answer:lait,milk

      milk

      Correct Answer:poisson,fish

      fish

      Q4.
      Put the following French food-related words in order from starter to dessert in a typical meal. Start with déjeuner.

      1 - déjeuner
      2 - pain
      3 - poisson
      4 - viande
      5 - fromage

      Q5.
      Match the forms of the partitive article.

      Correct Answer:de + le,du

      du

      Correct Answer:de + la,de la

      de la

      Correct Answer:de + l',de l'

      de l'

      Correct Answer:de + les,des

      des

      Q6.
      Translate to French : I would like some fish.

      Correct Answer: Je voudrais du poisson

      6 Questions

      Q1.
      Which word means "chips" in French?

      gâteau
      Correct answer: frites
      vin
      pain

      Q2.
      Match each French word to its English meaning.

      Correct Answer:légume,vegetable

      vegetable

      Correct Answer:nourriture,food

      food

      Correct Answer:poulet,chicken

      chicken

      Correct Answer:quantité,quantity

      quantity

      Correct Answer:pâtisseries,pastries

      pastries

      Correct Answer:chocolat,chocolate

      chocolate

      Q3.
      Put the words in the correct order to make the sentence: I drink some every morning.

      1 - j'
      2 - en
      3 - bois
      4 - tous
      5 - les
      6 - matins

      Q4.
      Which sentence is correct when talking about eating part of something?

      Je mange un fromage.
      Correct answer: Je mange du fromage.
      Je mange des fromage.
      Je mange le fromage.

      Q5.
      Rewrite the sentence using 'y' to say 'She goes there: Elle va au marché'

      Correct Answer: Elle y va

      Q6.
      Which sentence is correct in French?

      Elle boit en du lait.
      Elle en boit du lait.
      Elle boit en.
      Correct answer: Elle en boit.

      To help you plan your 11 French lesson on: À table ! Partitive and indefinite articles, preverbal use of 'y' and 'en', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...