Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name some crops grown in Jamaica and the UK and can think of questions I could ask a farmer in Jamaica.

      Key learning points

      1. Different crops are suited to different climates.
      2. Questions are a useful way to learn more about farming in Jamaica.
      3. We are connected to different countries by the food we eat.
      4. Bananas, sugar, yams, peppers, tomatoes and peas all grow in Jamaica.

      Keywords

      • Crops - A crop is a plant that is grown in large quantities.

      • Climate - Climate is an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      • Equator - The Equator is an imaginary line encircling Earth at 0° latitude and is an equal distance from the North Pole and the South Pole.

      • Plantation - A plantation is an area of land on which one kind of crop is grown, e.g. trees for wood.

      Common misconception

      We grow all the food we eat in the UK.

      We import lots of the food we eat. Bananas, for example, can be imported from Jamaica.

      Teacher tip

      Pupils can research about farming in Jamaica to fill in their final practice task grid in more detail.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where are crops grown?

      Correct answer: in the UK
      Correct answer: in Jamaica
      in Antarctica

      Q2.
      A is a person who grows and harvests crops or rears animals for food or raw materials.

      Father
      Correct answer: Farmer
      Pharmacist

      Q3.
      What is the imaginary line encircling Earth at 0° latitude and is an equal distance from the North Pole and the South Pole?

      Tropic of Cancer
      Antarctic Circle
      Correct answer: Equator

      Q4.
      How many different crops are grown in one plantation?

      Correct answer: 1
      2
      3

      Q5.
      Match the definitions

      Correct Answer:Weather,the day-to-day condition of the atmosphere

      the day-to-day condition of the atmosphere

      Correct Answer:Climate,Climate is an average of weather conditions over more than 30 years

      Climate is an average of weather conditions over more than 30 years

      Correct Answer:Season,four times of year that have different weather

      four times of year that have different weather

      Q6.
      Which type of weather would you not experience in Jamaica?

      Correct answer: Rain
      Correct answer: Wind
      Correct answer: Sun
      Snow

      6 Questions

      Q1.
      Which is a crop that grows well in Jamaica?

      Correct answer: Sugar cane
      Strawberries
      Broccoli

      Q2.
      Bananas grow…

      Correct answer: in a big bunch on the plant
      on a vine that wraps around other trees
      under the ground

      Q3.
      How long has sugar been grown in Jamaica?

      Always
      100 years
      Correct answer: More than 500 years

      Q4.
      What can we use to help write questions?

      Question page
      Question mark
      Correct answer: Question grid

      Q5.
      Where can people grow their own vegetables in Jamaica?

      Correct answer: Homes
      Correct answer: Gardens
      Plantations

      Q6.
      What is this vegetable, commonly grown in Jamaica?

      An image in a quiz
      Ham
      Correct answer: Yam
      Potato
      Q6 Yams at Brixton Market, C Ford March, 2004, Licensed under CC BY-SA 3.0

      To help you plan your 2 geography lesson on: Farming in Jamaica, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...