Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Caribbean location and UK connections

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate the Caribbean on a map and describe some ways in which the UK and the Caribbean are connected.

      Key learning points

      1. Maps can be used to locate the Caribbean Sea and the countries there.
      2. Compass directions (north, east, south and west) can be used to describe the location of Caribbean countries.
      3. The UK and Caribbean are connected in many different ways.

      Keywords

      • Continent - A continent is a large land mass on Earth and there are seven: Africa, Antarctica, Asia, Europe, North America, South America, Oceania.

      • Ocean - An ocean is a very big area of salt water between the continents.

      • Caribbean - The Caribbean is a region that consists of the Caribbean Sea and the islands in it; it is located between North and South America, to the west of the Atlantic Ocean.

      Common misconception

      The Caribbean is in South America.

      The Caribbean is in North America.

      Teacher tip

      Allow more time for learners to explore and discuss the map of the Caribbean and its islands. Learners could also be encouraged to talk to others in their family or community about their local and global connections.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a continent?

      a large country on Earth
      Correct answer: a large land mass on Earth
      a large ocean on Earth

      Q2.
      Which continent on this map is coloured orange?

      An image in a quiz
      Europe
      South America
      Oceania
      Correct answer: North America

      Q3.
      Which continent on this map is coloured brown?

      An image in a quiz
      Europe
      Correct answer: South America
      Oceania
      North America

      Q4.
      What is an ocean?

      a small area of salt water between the continents
      Correct answer: a very big area of salt water between the continents
      a very big area of fresh water between the continents

      Q5.
      Where is the Caribbean located?

      Correct answer: between North America and South America
      between South America and Oceania
      between North America and Europe

      Q6.
      What can we use in the UK to investigate Jamaica?

      Correct answer: Google Earth
      Correct answer: photographs
      Correct answer: maps
      Correct answer: stories
      fieldwork

      6 Questions

      Q1.
      Which continent is Jamaica in?

      Europe
      Correct answer: North America
      South America
      Oceania
      Asia

      Q2.
      What is the name of the sea that surrounds Jamaica?

      Atlantic ocean
      North sea
      Mediterranean
      Correct answer: Caribbean

      Q3.
      The Caribbean is of the UK

      North
      Correct answer: South
      East
      West

      Q4.
      Which is not a connection between the UK and Jamaica?

      Family in Kingston
      Holiday in Montego Bay
      Correct answer: Clothes made in Bangladesh

      Q5.
      What was the name of the important ship that travelled from the Caribbean to the UK in 1948?

      HMT Empire Goldrush
      HMT Empire Saltrush
      Correct answer: HMT Empire Windrush

      Q6.
      Jamaica is...

      Correct Answer:south of ,Cuba

      Cuba

      Correct Answer:west of ,Haiti

      Haiti

      Correct Answer:north of,Colombia

      Colombia

      Correct Answer:east of,Mexico

      Mexico


      To help you plan your 2 geography lesson on: The Caribbean location and UK connections, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...