Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate how we are linked to other people and places through global trade in clothing.

      Key learning points

      1. Contemporary global trade patterns are complex, linking us to people and places far away through everyday goods.
      2. Global trade connects us to other countries of the world. This is an example of globalisation.
      3. World maps can be used to locate the countries where garments are made, and identify the spatial patterns revealed.
      4. The data collected, recorded and analysed can be communicated through a map and/or graphs.

      Keywords

      • Global trade - Global trade is the exchange of goods, money and services between countries.

      • Spatial pattern - Spatial patterns show the links between where things are located.

      • Globalisation - Globalisation means the links and interdependencies between countries all around the world.

      • Manufactured - Something that is manufactured is made by humans, not nature, usually in large quantities for selling.

      Common misconception

      Globalisation is the process by which countries and people are becoming more developed.

      Globalisation is the process by which countries and people are becoming more connected.

      Teacher tip

      Do a class tally to see where students clothes or pencil cases have come from.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does trading mean?

      Correct answer: buying and selling things is called trade
      moving things from country to country
      giving things to someone else

      Q2.
      What is a good?

      things that people do for others in exchange for money
      Correct answer: goods are things that are produced, they are physical objects
      something that is not bad

      Q3.
      What does service mean?

      Correct answer: services are things that people do for others in exchange for money
      things that are produced. They are physical objects that can be touched
      things which are sold and bought

      Q4.
      What does global mean?

      Correct answer: to do with the whole Earth
      to do with a whole country
      to do with a whole continent

      Q5.
      What is a continent?

      Correct answer: a large area of land
      another word for a country
      the whole world

      Q6.
      What is a spatial pattern?

      Correct answer: patterns which show how different things are connected on Earth
      patterns which show change over time

      6 Questions

      Q1.
      What is International trade?

      the exchange of goods, money and services within a city
      the exchange of goods, money and services within a country
      Correct answer: the exchange of goods, money and services between countries

      Q2.
      What is a good?

      goods are not physical objects that can be touched
      Correct answer: goods are things that are produced they are physical objects that can be touched
      goods are things which can be moved about

      Q3.
      What is a service?

      physical objects that can be touched
      Correct answer: things that people do for others in exchange for money
      things that you can do

      Q4.
      What is globalisation?

      Correct answer: the process of countries and people becoming more connected
      an increase number of people on the planet
      the process of the planet heating up

      Q5.
      Where are most clothes made in the world?

      Correct answer: Asia
      Africa
      Europe

      Q6.
      What is an export?

      the exchange of goods, money and services between countries
      Correct answer: selling goods and services to other countries of the world
      the process by which countries and people are becoming more connected

      To help you plan your 6 geography lesson on: Global trade, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...