Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use import and export data to investigate global trade in commodities and manufactured goods.

      Key learning points

      1. Global trade involves exporting goods from one country and importing them into other countries.
      2. Commodities are raw materials which can be bought and sold.
      3. Manufactured goods are things which have been made out of raw materials.
      4. Import and export data can be used to show the types and amounts of things different countries import and export.

      Keywords

      • Imported - Goods and services that are imported are brought in from another country.

      • Exported - Goods and services that are exported are sold to another country.

      • Commodities - Commodities are raw materials that are grown or dug out of the ground.

      • Manufactured - Something that is manufactured is made by humans, not nature, usually in large quantities for selling.

      • Data - Data is a collection of information that can be analysed to help us answer a question.

      Common misconception

      the difference between exports and imports.

      Exports are selling good and services to another country and imports are bringing good and services into a country from another one.

      Teacher tip

      Use a world map to show to children that goods come across from all around the world.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a good?

      things that you can do
      things that people can move around
      Correct answer: things that are produced, they can be bought or sold

      Q2.
      What are services?

      Correct answer: things that people do for others in exchange for money
      physical objects that can be touched
      things that can't be bought

      Q3.
      What is international trade?

      Correct answer: selling goods and services to other countries of the world
      selling goods and services to within a country
      selling goods and services to within a city

      Q4.
      What is data?

      Correct answer: information about things
      numbers
      graphs
      measurments

      Q5.
      What is globalisation?

      the global population going up
      global temperatures increasing
      Correct answer: the process of countries and people becoming more connected

      Q6.
      What does global mean?

      Correct answer: across the world
      across a country
      across a city

      6 Questions

      Q1.
      What is an export?

      things that are made through the process of manufacturing (often in factories)
      bringing good and services into a country from another one
      Correct answer: selling goods and services to another country

      Q2.
      What is an import?

      Correct answer: goods and services brought into a country from another one
      goods and services sold to another country
      goods and services sold within your own country

      Q3.
      What are commodities?

      Correct answer: things that are grown or dug out of the ground
      things that are made through the process of manufacturing (often in factories)
      goods and services brought into a country from another one

      Q4.
      What are manufactured goods?

      things that are grown or dug out of the ground
      Correct answer: things that are made through the process of manufacturing (often in factories)
      goods and services sold to another country

      Q5.
      What three things here are some of the main UK exports?

      Correct answer: gold
      bananas
      Correct answer: machinery
      Correct answer: medications

      Q6.
      What of the three things below are some of the UK's main imports?

      Correct answer: fuel
      Correct answer: clothing
      Correct answer: cars
      milk

      To help you plan your 6 geography lesson on: Imports and exports, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...