Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mighty rivers of the world

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate some of the world’s largest rivers and describe a journey down the Nile.

      Key learning points

      1. The Nile, Amazon, Yangtze, Mississippi, Murray and Volga are the longest rivers in each continent.
      2. Antarctica doesn’t have any permanent long rivers.
      3. The Nile is the longest river in the world and has two major tributaries the White Nile and the Blue Nile.
      4. The Nile flows through Cairo and then the river splits into lots of different channels. We call this a delta.

      Keywords

      • Tributary - A tributary is a smaller river or stream that joins a bigger river.

      • Confluence - where two rivers meet

      • Satellite image - a photograph taken from above using a satellite

      Common misconception

      There are long rivers on every continent.

      There are no permanent rivers in Antarctica

      Teacher tip

      Use Google maps or NASA satellite imagery to explore the Nile.

      Equipment

      Atlases and computers if using satellite imagery.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many continents are there?

      Correct Answer: 7, seven

      Q2.
      Rivers drain water from the land and take it to the seas and...

      Correct Answer: oceans, Oceans

      Q3.
      A is a smaller river or stream that joins a bigger river.

      Correct answer: tributary
      meander
      waterfall

      Q4.
      What is a river confluence?

      Correct answer: Where two rivers meet
      Where the river starts
      Where the river flows into the sea

      Q5.
      Why do we build dams?

      Correct answer: To create hydroelectric power
      To provide habitats
      To stop fish moving downstrea

      Q6.
      The width and the depth of a river get larger as the river flows...

      Correct Answer: downstream

      6 Questions

      Q1.
      Which continent does not have any large rivers?

      Correct answer: Antarctica
      Africa
      Asia

      Q2.
      What is the longest river in the world?

      River Amazon
      Correct answer: River Nile
      River Volga

      Q3.
      How wide is the River Amazon during the dry season?

      2km
      5km
      Correct answer: 11km

      Q4.
      What is the longest river in North America?

      Correct answer: Mississippi
      Loire
      Amazon

      Q5.
      What are the two tributaries of the River Nile called?

      Correct answer: Blue and White Nile
      Red and Green Nile
      Black and Pink Nile

      Q6.
      Which of these cities does the River Nile flow through?

      Cape Town
      Correct answer: Cairo
      Copenhagen

      To help you plan your 3 geography lesson on: Mighty rivers of the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...