Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate rivers in Europe on a map and explain why they are important.

      Key learning points

      1. The Volga is in Russia and is the longest river in Europe.
      2. Major rivers in Europe include the Danube, the Dnieper, the Po, the Tagus, the Rhine and the Loire.
      3. Rivers such as the Danube are important as they are a border between countries.
      4. Rivers in Europe are important for transport, providing water and making hydro-electricity.

      Keywords

      • Source - The source is the start of a river.

      • Mouth - The mouth of a river is where it enters the sea or a lake.

      • Border - A border is the dividing line between two countries.

      • Hydro-electricity - Hydro-electricity is electricity created by water flowing downhill turning a turbine.

      Common misconception

      The River Thames is one of the longest rivers in Europe.

      The River Thames is the longest river that solely flows in England but it is much shorter than other rivers in Europe.

      Teacher tip

      For task A you can print out a map of Europe and ask pupils to label the special rivers and add key information about each around the map.

      Equipment

      atlases

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the longest river in Scotland?

      River Thames
      Correct answer: River Tay
      River Bann

      Q2.
      Which of these rivers flows through England and Wales?

      Correct answer: River Severn
      River Tay
      River Bann

      Q3.
      Which of these images shows a meander?

      Correct answer: a river with bends
      water flowing over a steep drop
      the river meets the sea

      Q4.
      Can you put these features in the order they are found along the river? Start with the one closest to the source.

      1 - waterfall
      2 - meander
      3 - estuary

      Q5.
      Where is the source of the River Severn?

      Correct answer: The Cambrian mountains in Wales
      The Lake District in England
      Next to the Atlantic Ocean

      Q6.
      Which town does the River Severn flow through?

      London
      Cardiff
      Correct answer: Shrewsbury

      6 Questions

      Q1.
      Which city does the River Thames run through?

      Paris
      Correct answer: London
      Vienna

      Q2.
      What is the longest river in Europe?

      Correct answer: The Volga
      River Seine
      River Thames

      Q3.
      Can you put these rivers in order of length? Start with the longest.

      1 - Volga
      2 - Danube
      3 - Thames

      Q4.
      How many countries does the River Danube flow through?

      1
      5
      Correct answer: 10

      Q5.
      What is the name of Italy's longest river?

      River Thames
      Correct answer: River Po
      River Seine

      Q6.
      What is the longest river in France?

      River Po
      River Danube
      River Seine
      Correct answer: River Loire

      To help you plan your 3 geography lesson on: Rivers in Europe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...