Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      River processes and landforms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe processes happening in a river and landforms that they create

      Key learning points

      1. Rivers move water and processes of erosion, transport and deposition create different landforms along a river’s course.
      2. Rocks pebbles and sediment carried by the river bash against the banks to crack and weaken them.
      3. Landforms like waterfalls, meanders and floodplains are created by rivers.
      4. An estuary forms where fresh river water mixes with salty sea water.

      Keywords

      • Erosion - Erosion is the process of Earth’s surface, e.g. rock or soil, being worn away and transported from its original site

      • Transportation - Transportation is where rivers move sand, mud and rocks

      • Deposition - Deposition is when sand, mud and rocks are dropped by the river

      • Landform - A landform is a natural feature created by a process such as erosion or deposition

      Common misconception

      Rivers always stay in exactly the same place over time.

      Rivers can change their course over time due to erosion.

      Teacher tip

      Use a snow globe or stir some sediment into a clear beaker of water to demonstrate transportation and deposition.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Unscramble the letters to find the missing word; rivers __________ the land.

      1 - D
      2 - R
      3 - A
      4 - I
      5 - N

      Q2.
      How does rainwater that falls on the ground reach the river?

      Correct answer: over the surface
      Correct answer: through soil
      Correct answer: through rock
      people tip it in

      Q3.
      Can you match the key word to its correct definition?

      Correct Answer:stream,these are small rivers
      Correct Answer:tributary,a smaller river that joins a larger river
      Correct Answer:confluence,where two rivers meet

      Q4.
      What is a reservoir?

      Correct answer: a man made store of water
      a natural lake
      a tributary

      Q5.
      Which city does the River Thames run through?

      Correct answer: London
      Paris
      Madrid

      Q6.
      The area of land that is drained by a river and its tributaries is called a drainage __________ . Unscramble the letters to help you find the missing word.

      1 - B
      2 - A
      3 - S
      4 - I
      5 - N

      6 Questions

      Q1.
      Match these key words with their correct definition?

      Correct Answer:erosion,the process of Earth’s surface being worn away and removed.
      Correct Answer:transportation,where rivers move sand, mud and rocks
      Correct Answer:deposition,when sand, mud and rocks are dropped by the river

      Q2.
      Which of these are natural landforms you see on a river?

      Correct answer: waterfall
      Correct answer: meander
      mountain

      Q3.
      Which of these describe how a river transports material?

      Correct answer: bouncing
      Correct answer: floating
      Correct answer: rolling
      erosion

      Q4.
      Waterfalls can form when a river flows from an area of rock to an area of soft rock.

      Correct Answer: hard

      Q5.
      What is a bend in a river is called?

      1 - M
      2 - E
      3 - A
      4 - N
      5 - D
      6 - E
      7 - R

      Q6.
      Which of these statements describe a floodplain?

      Correct answer: flat land next to the river
      Correct answer: floods after heavy rain
      steep land in the mountains
      a bend in the river

      To help you plan your 3 geography lesson on: River processes and landforms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...