Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Impacts of the UK's changing population

      Lesson details

      Learning outcome

      I can begin to explain some of the changes in the UK's population, including its age, location and the impact of migration.

      Key learning points

      1. The census is a population survey carried out every ten years in the UK.
      2. The census shows that the UK's population changes all the time, partly due to migration.
      3. People moving into the UK bring benefits to the country and change the nature of places.

      Keywords

      • Census - A census is the official collection of data about a whole population.

      • Data - Data is a collection of information that can be analysed to help us answer a question.

      • Inhabitants - Inhabitants are the people who live in a defined area.

      • Population - The population is the total number of people living in a particular area.

      Common misconception

      Migration is a problem for the UK as we are already 'full'.

      Without migrants, the UK's population would be shrinking and many important jobs would not be done. Migrants contribute to the UK's culture.

      Teacher tip

      The Census 2021 website provides a wealth of statistics, and can be daunting at first, but a range of options exist for finding statistics for use in the classroom.

      Equipment

      Census 2021 website. Atlas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Can you match the key word with its correct definition?

      Correct Answer:emigration,leaving your country to live in another one

      leaving your country to live in another one

      Correct Answer:immigration ,moving into a new country to live there

      moving into a new country to live there

      Correct Answer:migration ,moving from one place to another with the intention of staying there

      moving from one place to another with the intention of staying there

      Q2.
      What word describes going to or being in a foreign country?

      1 - A
      2 - B
      3 - R
      4 - O
      5 - A
      6 - D

      Q3.
      Which of these factors will lead to an increase in the population size?

      Correct answer: babies born
      immigration
      emigration

      Q4.
      What has happened to the average size of families over the years?

      They have increased (gone up).
      They have stayed the same.
      Correct answer: They have decreased (gone down).

      Q5.
      Which of these are push factors?

      Correct answer: flooding
      Correct answer: war
      Correct answer: lack of jobs
      good weather

      Q6.
      Positive factors that make people move to a new place are called factors.

      Correct Answer: push

      6 Questions

      Q1.
      Why was no UK Census carried out in 1941?

      because they didn't think they needed one
      because they couldn't afford it
      Correct answer: because of the Second World War
      because they forgot

      Q2.
      Over time, what has happened to the number of older people in the UK?

      Correct answer: it has increased (gone up)
      it has stayed the same.
      it has decreased (gone down).

      Q3.
      What can happen if people do not fill in the census form or lie when filling it in?

      Correct answer: they can be fined
      nothing happens
      they can go to prison

      Q4.
      On average the UK population is getting...

      An image in a quiz
      Correct answer: older
      younger
      no different

      Q5.
      In what year will the next census be after 2021?

      2026
      Correct answer: 2031
      2036
      2041

      Q6.
      Which of these is not a benefit of migration into the UK?

      more skilled people available to fill skilled jobs
      Correct answer: larger class sizes in schools
      our culture becomes more varied

      To help you plan your 4 geography lesson on: Impacts of the UK's changing population, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...