Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate and label our National Parks on a map and explain what a National Park is.

      Key learning points

      1. Nearly a tenth (9%) of Great Britain is a National Park.
      2. There are 15 National Parks in the UK and each one is a protected landscape because of its special qualities.
      3. National Parks are working landscapes as well as being environments of outstanding beauty and value.
      4. Maps can be used to learn the locations of the National Parks of the UK.

      Keywords

      • Protected - If something is protected it is kept safe from harm.

      • Natural environment - A natural environment is a place that has not been changed by humans.

      • Landscape - A landscape is an area and its landforms and features that can be seen when viewed from another place.

      • Working landscape - Working landscapes are landscapes that are used for farming or forestry.

      Common misconception

      Children may confuse National Parks with other protected sites.

      Protected areas fall into two categories: internationally designated (Biosphere Reserves and World Heritage sites) and nationally designated (National Parks, Areas of Outstanding Natural Beauty and National Scenic Areas). Identifying these may help.

      Teacher tip

      The tasks in this lesson can also be completed as digital mapping tasks. You can use Google Earth or Digimaps to locate National Parks then measure the distance to your closest Park using their measuring tools.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are natural landscapes?

      Correct answer: River
      Correct answer: Mountains
      Houses on a street

      Q2.
      What is climate?

      Correct answer: Average weather conditions in an area based on data collected over 30 years.
      Day to day changes in the weather conditions.
      The amount of rainfall.

      Q3.
      Match the key terms with the correct defintions.

      Correct Answer:longitude,imaginary lines around earth showing how far east or west a place is
      Correct Answer:latitude,imaginary lines around earth showing how far north or south a place is
      Correct Answer:Equator,the line of latitude at 0 degrees

      Q4.
      How do geographers locate places on OS maps?

      Correct answer: grid references
      symbols
      colours

      Q5.
      Which of these countries are in the UK?

      Correct answer: Wales
      Correct answer: England
      Correct answer: Scotland
      Correct answer: Northern Ireland
      France

      Q6.
      Which of these are examples of renewable energy?

      Correct answer: hydroelectric power
      Correct answer: wind turbines
      Correct answer: solar power
      coal

      6 Questions

      Q1.
      When was the first National Park established?

      1849
      Correct answer: 1949
      2049

      Q2.
      What is the purpose of National Parks?

      Correct answer: To conserve the environment.
      To stop people using the area.
      Correct answer: To encourage people to enjoy the natural environment.
      Correct answer: To give people a better understanding of the area.

      Q3.
      Match these key words to the correct definition.

      Correct Answer:landscape,an area, its landforms and features viewed from another place
      Correct Answer:working landscape,landscapes that are used for farming or forestry
      Correct Answer:natural landscape,a place that has not been changed by humans

      Q4.
      How many National Parks are there in England?

      1
      100
      Correct answer: 10

      Q5.
      Which National Park is the biggest in the UK?

      Correct answer: Cairngorms National Park
      Peak District National Park
      Yorkshire Dales National Park

      Q6.
      Which National Park is furthest east in the UK?

      Lake District National Park
      Peak District National Park
      Correct answer: Broads National Park

      To help you plan your 4 geography lesson on: Our National Parks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...