Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Depositional coastal landforms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain depositional processes and describe the coastal landforms they create.

      Key learning points

      1. Longshore drift is the lateral movement of sediment across the beach through swash and backwash.
      2. Longshore drift creates depositional landforms such as spits, bars and tombolos.
      3. Spits are long narrow ridges of sand or shingle which project from a coastline into the sea.
      4. Salt marshes may form behind spits, as these are low energy zones.
      5. Spits can change direction due to the prevailing wind, which makes them curve into a hook.

      Keywords

      • Deposition - when material such as sand, mud or rocks is dropped by the water that was carrying it

      • Transportation - transportation is when water moves sand, mud and rocks

      • Swash - when a wave rushes up the beach

      • Backwash - when the water from a wave retreats back into the sea

      • Sediment - material that is moved by water or air and settles in another place

      Common misconception

      That the direction of the prevailing wind is the direction that the wind is blowing in at any particular time.

      The prevailing wind is wind from a particular direction that is most frequently experienced in a location. Winds can come from other directions, especially in stormy conditions, but they are not the same as the prevailing wind.

      Teacher tip

      Use internet software to look at satellite images of spits and other depositional landforms around the UK, and in other places around the world. Ask students to compare them and talk about similarities and differences. This will help them to identify the features of the landforms.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      __________ is the process where rocks are worn away.

      Deposition
      Correct answer: Erosion
      Construction
      Division

      Q2.
      Match the key word and its definition.

      Correct Answer:erosion,the wearing away of rock

      the wearing away of rock

      Correct Answer:transportation,when water moves sand, mud and rocks from one place to another

      when water moves sand, mud and rocks from one place to another

      Correct Answer:deposition,when sand, mud or rocks are dropped by the water that was carrying it

      when sand, mud or rocks are dropped by the water that was carrying it

      Q3.
      Deposition happens at the coast when a wave energy and can no longer carry its load.

      Correct Answer: loses

      Q4.
      What do you think longshore drift could mean?

      Correct answer: the lateral movement of sediment across a beach
      how far a wave travels
      the direction of the prevailing wind
      the process of wearing away of rocks

      Q5.
      The __________ is wind from a particular direction most frequently experienced in a location.

      Correct answer: prevailing wind
      strongest wind
      storm wind

      Q6.
      Which of the following are true?

      deposition only happens in bays
      Correct answer: waves can deposit sediment and other debris at the coast
      deposition happens when waves have lots of energy
      Correct answer: deposition happens when waves lose energy

      4 Questions

      Q1.
      Match the key words with their definition.

      Correct Answer:deposition,when material such as sand, mud or rocks is dropped by water

      when material such as sand, mud or rocks is dropped by water

      Correct Answer:transportation,when water moves sand, mud and rocks from one place to another

      when water moves sand, mud and rocks from one place to another

      Correct Answer:swash,when a wave rushes up the beach

      when a wave rushes up the beach

      Correct Answer:backwash,when the water from a wave retreats back into the sea

      when the water from a wave retreats back into the sea

      Correct Answer:sediment,material that is moved by water or air and settles in another place

      material that is moved by water or air and settles in another place

      Q2.
      Longshore drift occurs when ...

      1 - waves approach the coast at an angle because of the prevailing wind. Sediment is
      2 - transported along the coast by the waves.
      3 - The swash moves the sediment up the beach at an angle due to
      4 - the prevailing wind. Backwash
      5 - carries sediment back towards the sea because of gravity.
      6 - The process repeats itself along the coast, in a zigzag pattern.

      Q3.
      Which of these are landforms created by the transportation and deposition of sediment?

      Correct answer: spits
      Correct answer: bars
      stacks
      headlands

      Q4.
      A forms when longshore drift is interrupted because of a change of direction at the coastline.

      Correct Answer: spit

      To help you plan your 7 geography lesson on: Depositional coastal landforms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...