Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the coast is and describe how we use the UK's coastline.

      Key learning points

      1. The coastline is where the land meets the sea.
      2. The United Kingdom is a range of islands, each with their own coastline.
      3. Some parts of the coastline have a beach whereas other parts have cliffs.
      4. The coastline has many uses, for example for fishing and tourism.

      Keywords

      • Coastline - the boundary between the land and the sea or ocean

      • Beach - area of land between low and storm tide marks made up of beach materials like sand, mud and stones

      • Cliff - a tall, vertical rock face

      • Tourism - people travelling to a different place from where they live for a visit or holiday

      Common misconception

      That all coastlines are sandy beaches.

      Not all coastlines are sandy beaches. Some coastlines have beaches of stones called shingle, and some coastlines only have cliffs without any beach.

      Teacher tip

      Ask students if they have ever visited the coast before and if so can they share their experiences. What was it like? What did they do there? Alternatively, if you live at the coast, ask students to talk about what your local area is like. Does it have a sand or shingle beach, or cliffs?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these landscapes is a coastline?

      A woodland area with trees and ferns.
      Correct answer: An area showing the sea, a beach and some grassy banks.
      A desert showing sandy soils and patchy vegetation.

      Q2.
      What can beaches be made from?

      Correct answer: sand
      concrete
      Correct answer: rocks
      wood

      Q3.
      Some coastlines have cliffs instead of beaches. What is a cliff?

      another name for a rocky shoreline
      part of a slope on a mountain
      Correct answer: a tall vertical rockface
      a physical feature only found at the coast

      Q4.
      What sort of industries are often based at the coast?

      fashion
      Correct answer: fishing
      manufacturing
      Correct answer: tourism

      Q5.
      Sea level in coastal areas regularly rises and falls each day. What is this known as?

      Correct Answer: tides, tide

      Q6.
      Match the coastal processes to the descriptions.

      Correct Answer:erosion,Wearing away of materials such as rock over a long period of time

      Wearing away of materials such as rock over a long period of time

      Correct Answer:deposition,Building up of materials in one place over a long period of time

      Building up of materials in one place over a long period of time

      Correct Answer:transportation,Moving materials along the coast by the sea

      Moving materials along the coast by the sea

      6 Questions

      Q1.
      Which of these coastal areas has cliffs?

      A palm tree on a beach near the sea
      A boat moored on a river near a harbour
      Correct answer: A coastal landscape showing a beach and waves.

      Q2.
      What is shingle?

      sand found on beaches
      Correct answer: pebbles and stones found on beaches
      a path along a beach
      a section of a harbour

      Q3.
      Why does the UK have such a long coastline?

      Correct answer: it is made up of a range of islands
      it is bigger than other countries
      it has lots of long beaches
      it does a lot of fishing

      Q4.
      What are some reasons why people are attracted to live in coastal areas?

      the houses are cheaper
      Correct answer: they are beautiful places
      Correct answer: there are jobs in tourism
      Correct answer: there is less air pollution than cities
      to learn to do watersports

      Q5.
      Which of these are part of the tourism industry?

      Correct answer: restaurants
      schools
      Correct answer: hotels
      hospitals
      Correct answer: entertainment

      Q6.
      What human features might attract tourists to a coastal resort?

      Correct answer: camping and caravan sites
      beautiful relaxing views
      Correct answer: unique or historic buildings
      Correct answer: funfairs or amusement arcades
      calm clear waters

      To help you plan your 7 geography lesson on: The UK's coastline, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...