Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Animals and plants in the temperate deciduous forests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how animals and plants in temperate deciduous forests adapt to the climate.

      Key learning points

      1. Animals such as squirrels, hedgehogs, and birds, such as nightingales, can be found in temperate deciduous forests.
      2. Plants such as oak trees, beech trees and bluebells can be found in temperate deciduous forests.
      3. Animals and plants adapt to living in seasonal conditions in different ways.

      Keywords

      • Climate zone - an area that has similar weather conditions and climate, e.g. the tropics

      • Organism - a living thing

      • Migrate - to move from one place to another with the intention of staying there

      • Temperate - a region or climate that has moderate rainfall, mild to warm summers and cool to cold winters

      Common misconception

      Only animals adapt to different conditions.

      Many plants and animals adapt in many different ways to their surroundings.

      Teacher tip

      Task A allows for drawn or written responses or both.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      is an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      Correct Answer: climate, Climate

      Q2.
      What is a climate zone?

      an area that has similar weather all year round
      an area with extreme climatic conditions
      an area that has lots of different weather conditions in different places
      Correct answer: an area that has similar weather conditions and climate

      Q3.
      What is an organism?

      Correct answer: a living thing
      a non-living thing
      a living or non-living thing
      an animal

      Q4.
      Which definition correctly describes the term 'migrate'?

      Correct answer: to move from one place to another with the intention of staying there
      to travel somewhere on holiday for up to 3 months
      humans move from one place to another with the intention of staying there
      humans travel somewhere on holiday for up to 3 months

      Q5.
      Which key word below does this describe? 'A region or climate that has moderate rainfall, mild to warm summers and cool to cold winters'.

      desert
      polar
      tropical
      Correct answer: temperate

      Q6.
      Name the type of forest found in the UK.

      Correct Answer: temperate, Temperate, Temperate deciduous forest, temperate deciduous forest, temperate deciduous

      4 Questions

      Q1.
      Which are examples of plants that live in the temperate deciduous forest?

      cacti
      Correct answer: bluebells
      banana trees
      Correct answer: beech trees

      Q2.
      Which are examples of animals which live in the temperate deciduous forest?

      Correct answer: squirrels
      Correct answer: hedgehogs
      Correct answer: nightingales
      turtles
      elephants

      Q3.
      Why have deciduous trees adapted to the seasonal climate by losing leaves in the winter?

      Correct answer: there is less sunlight in the winter so less photosynthesis occurs
      Correct answer: it conserves energy
      the trees die in winter
      Correct answer: it prevents water loss through pores in the leaves
      the leaves freeze and fall off

      Q4.
      Match the animals to their adaptation.

      Correct Answer:Squirrel,storing food

      storing food

      Correct Answer:Hedgehog,hibernation

      hibernation

      Correct Answer:Nightingale,migration

      migration


      To help you plan your 7 geography lesson on: Animals and plants in the temperate deciduous forests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...