Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why forests are important and describe the global distribution of different types of forest.

      Key learning points

      1. Forests have a range of important functions and benefits.
      2. There are different types of forest across the world, e.g. tropical rainforests, boreal forests and temperate forests.
      3. Different types of forests are located in specific parts of the world.

      Keywords

      • Forest - a large area full of trees

      • Habitat - the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      • Global warming - the increase in Earth's average temperature over a long period of time

      • Biome - a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals that have adapted to living there

      • Climate - an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place, taken over a long period of time (usually 30 years or more)

      Common misconception

      All forests are the same.

      Different forests have unique characteristics and ecosystems. The boreal forest, for example, is characterised by its cold climate and coniferous trees.

      Teacher tip

      A nice way to help students understand biome locations is to describe how the vegetation would change if you walked north from the equator.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Name three different types of forest.

      desert, polar and rainforest
      rainforest, jungle and tropical forest
      Correct answer: rainforest, temperate and boreal

      Q2.
      What gas do trees take in during photosynthesis?

      Correct Answer: carbon dioxide, CO₂

      Q3.
      Climate change is leading to the warming of our planet. What do we call this?

      Correct answer: global warming
      global cooling
      planet warming
      planet cooling

      Q4.
      What do many human activities release that contribute to global warming?

      light pollution
      Correct answer: carbon dioxide, methane, nitrous oxide
      Correct answer: greenhouse gases
      noise pollution

      Q5.
      Habitats are ...

      Correct answer: the natural home or environment of an animal, plant or other organism.
      the natural home or environment of an animal, bird or insect.
      a food web containing predators and prey.

      Q6.
      Which statement best defines climate?

      Correct answer: an average of weather conditions in a place, taken over a long period of time
      weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a certain place
      an average temperature in a place, taken over a long period of time
      weather conditions (e.g. rain, sun, wind) globally

      6 Questions

      Q1.
      Name the third forest type: tropical rainforest, temperate forest and ...

      Correct Answer: boreal, taiga

      Q2.
      Forests provide important for many plants, insects and animals that need forests to survive.

      Correct Answer: habitats, Habitats

      Q3.
      Leaves take in carbon dioxide during photosynthesis and trees act as a store of carbon. This helps to reduce ...

      Correct Answer: global warming, climate change

      Q4.
      Describe the tropical rainforest's climate.

      Between the tropics it is cold all year round and receives heavy rainfall.
      Between the tropics it is cold when it receives heavy rainfall.
      Between the tropics it is hot all year round and receives little rainfall.
      Correct answer: Between the tropics it is hot all year round and receives heavy rainfall.

      Q5.
      Describe the location of temperate deciduous forests.

      Egypt has many temperate deciduous forests.
      Correct answer: The UK has many temperate deciduous forests.
      Temperate deciduous forests are between the temperate and tropical regions.
      Correct answer: Temperate deciduous forests are located between the polar and tropical regions.

      Q6.
      Describe the climate of boreal forests.

      Correct answer: Temperatures are often below freezing.
      Temperatures are always below freezing.
      Temperatures are rarely below freezing.

      To help you plan your 7 geography lesson on: The forests of the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...