Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The tropical rainforest biome

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe and explain the location of tropical rainforests and identify their key features.

      Key learning points

      1. Tropical rainforests are located in the tropical climate zone.
      2. Tropical rainforests are home to millions of species of plants, animals, insects, birds and humans.
      3. There are four layers to the forest; the emergents, the canopy, the understory and the forest floor.

      Keywords

      • Biome - a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals

      • Climate - an average of weather conditions in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more)

      • Tropics - the region north and south of the Equator, between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn lines of latitude

      • Solar radiation - energy radiated from the sun via electromagnetic waves

      Common misconception

      Topical rainforests are cold and wet.

      In tropical rainforests it is hot, this heat actually causes the rain by creating a lot of evaporation and rising air, which then cools and condenses to form clouds which rain.

      Teacher tip

      Every time you can it is good to emphasise that the climate of the rainforest is hot, potentially ask the students to imagine how they would feel if they were in a rainforest, what they would wear etc. This helps remove misconceptions before they arise.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which key word am I defining? An average of weather conditions in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      weather
      biome
      zone
      Correct answer: climate

      Q2.
      Which key word am I defining? A large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals.

      weather
      Correct answer: biome
      zone
      climate

      Q3.
      Forests provide important for many plants, insects and animals that need forests to survive.

      Correct Answer: habitats

      Q4.
      Where are the tropics?

      Correct answer: the region either side of the Equator
      Correct answer: between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn lines of latitude
      at 60-90 degrees north and south of the Equator
      they cover the UK

      Q5.
      Put these climate zones into the correct order. 1 is closest to the Equator.

      1 - equatorial
      2 - tropical
      3 - desert
      4 - temperate
      5 - Arctic and polar

      Q6.
      Select the climatic conditions in the tropics.

      Correct answer: hot
      cold
      Correct answer: heavy rainfall
      little rainfall

      4 Questions

      Q1.
      Tropical rainforests are located ...

      Correct answer: ... between the tropics.
      ... near the poles.
      ... on the Equator at 0 degrees latitude.
      Correct answer: ... on and around the Equator.

      Q2.
      Tropical rainforests are important for millions of plants and animals.

      Correct Answer: habitats, Habitats, habitat, Ecosystems, ecosystems

      Q3.
      Order the four layers of the forest, starting with the highest as 1.

      1 - emergent
      2 - canopy
      3 - understory
      4 - forest floor

      Q4.
      The forest floor is home to many which break down leaf litter that has fallen from above.

      predators
      Correct answer: decomposers
      producers
      consumers

      To help you plan your 7 geography lesson on: The tropical rainforest biome, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...