Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the location of Antarctica and explain how it is studied.

      Key learning points

      1. Antarctica is a continent at the southern most point of the world.
      2. 91% of all glaciers are found in Antarctica.
      3. Scientists across the world work in Antarctica, but no-one lives there permanently.

      Keywords

      • Glacier - a huge accumulation of ice and snow that moves slowly over land

      • Continent - a large continuous area of land on Earth

      • Antarctic Treaty - a natural area largely untouched by humans

      Common misconception

      Antarctica is an ocean covered in ice.

      Antarctica is a continent, not an ocean. It has a landmass beneath its thick ice sheets, unlike the Arctic, which is sea ice floating on the ocean.

      Teacher tip

      There a lots of news articles documenting Antarctic research and recent changes to ice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the primary reason Antarctica is so cold?

      It is covered in mountains that trap heat
      Correct answer: It is far from the equator and receives little sunlight
      It is close to the Arctic Circle

      Q2.
      Which of the following is true about the landscape of Antarctica?

      It is a tropical rainforest
      It is mostly desert with no ice
      It has lush, green forests
      Correct answer: It is covered almost entirely by ice

      Q3.
      Why is Antarctica often called a 'desert'?

      Because it gets little sunlight
      Correct answer: Because it receives very little precipitation
      Because it has no animals
      Because it is covered in sand

      Q4.
      Antarctica is a ...

      country
      Correct answer: continent
      county

      Q5.
      Which hemisphere is Antarctica located in?

      Northern hemisphere
      Correct answer: Southern hemisphere
      Western hemisphere

      Q6.
      Which animal is famously associated with Antarctica?

      Correct answer: Penguins
      Kangaroos
      Lions

      4 Questions

      Q1.
      Antarctica is ...

      an ocean covered in ice.
      Correct answer: a continent, not an ocean.
      a tropical archipelago.

      Q2.
      91% of all in the world are found in Antarctica.

      Correct Answer: glaciers

      Q3.
      What is the primary characteristic of Antarctica’s climate?

      Correct answer: Extremely cold temperatures
      Hot and humid weather
      Warm temperatures with heavy rainfall
      Mild, temperate conditions

      Q4.
      Who inhabits Antarctica?

      The indigenous population
      Correct answer: Researchers and support staff
      No one lives there

      To help you plan your 9 geography lesson on: Antarctica: A frozen wilderness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...