Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      GIS: Visualising the human and physical geography of India

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a geographic information system (GIS) to visualise the human and physical geography of India.

      Key learning points

      1. GIS can be used to visualise the human and physical geography of India.
      2. India is located just north of the Equator in southern Asia.
      3. India is similar in size to Greenland although looks much smaller on some projections of the world map.
      4. Different layers of data on a GIS show that the population of India is very high.
      5. Visualising the landscape using GIS shows that India is a very diverse country.

      Keywords

      • Visualise - to form a mental or physical image of something, making it easier to understand

      • GIS - a computer mapping system that captures, and displays geographic data to help understand spatial patterns

      • Layer - a visual representation of geographic data on a digital map, such as population density, income levels, or land use

      Common misconception

      India is much smaller than Greenland.

      India is similar in size to Greenland although looks much smaller on some projections of the world map.

      Teacher tip

      Teachers may want to use two lessons rather than one to explore the themes in more detail.

      Equipment

      Must have access to computers or tablets that are connected to the internet.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of India?

      Correct answer: New Delhi
      New York
      London

      Q2.
      Which is the longest river in India?

      Correct answer: Ganges
      Nile
      Thames

      Q3.
      Which mountain range is located in the northern part of India?

      Andes
      Alps
      Correct answer: Himalayas

      Q4.
      Which ocean borders India to the south?

      Atlantic Ocean
      North Sea
      Correct answer: Indian Ocean

      Q5.
      Which hemisphere is India in?

      Correct answer: Northern hemisphere
      Southern hemisphere
      Equator

      Q6.
      Which continent is India located in?

      Africa
      Correct answer: Asia
      Europe
      Australia

      4 Questions

      Q1.
      What does GIS stand for?

      Geographical Information Science
      Correct answer: Geographic Information System
      Global Information Systems
      Geospatial Integrated Science

      Q2.
      Which of these is a key physical feature of India shown on GIS maps?

      The Andes Mountains
      Sahara Desert
      Correct answer: The Ganges River
      Great Barrier Reef

      Q3.
      Is India larger or smaller than Greenland in terms of land area?

      India is much smaller than Greenland.
      India and Greenland are the same size.
      India and Greenland have the same population.
      Correct answer: India is larger than Greenland.

      Q4.
      How does GIS help in understanding India's population?

      By showing the climate patterns only
      By tracking the migration of animals
      By calculating the height of mountains
      Correct answer: By illustrating the distribution of people across the country

      To help you plan your 7 geography lesson on: GIS: Visualising the human and physical geography of India, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...