Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Opportunities in Mumbai

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe ways in which Mumbai has developed over time and identify opportunities in living and working in this global city.

      Key learning points

      1. Mumbai was once a small fishing port however it has grown significantly over time.
      2. Mumbai’s population has increased; more and more land is becoming built up and infrastructure has developed.
      3. Mumbai’s rapid growth and status as a global city provides a wide range of opportunities.
      4. Many large transnational corporations are based in Mumbai such as Tata and the State Bank of India.

      Keywords

      • Infrastructure - all the basic systems in a country, such as transport and power supply

      • Services - a service is a system that supplies a public need, for example waste collection

      • Global city - a city that is a major centre for trade and communication with other places around the world

      • Transnational corporations - large businesses that operate in many different countries globally

      Common misconception

      Mumbai was only inhabited by people recently.

      People are thought to have first inhabited Mumbai in the Stone Age, hundreds of thousands of years ago.

      Teacher tip

      Use GIS tools to explore how land use in Mumbai has changed over time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What defines a city?

      A place with only farms and open fields
      Correct answer: A large settlement with a high population, buildings, and infrastructure
      Any area with trees and rivers

      Q2.
      Where is Mumbai located?

      North India
      Correct answer: West India
      South India
      East India

      Q3.
      Why do many people migrate to Mumbai?

      Correct answer: For job opportunities and a better life
      Because it has fewer people
      To escape cold weather
      Because of its farming industry

      Q4.
      What is the main difference between rural and urban areas?

      Rural areas have more people than urban areas
      Rural areas have more factories than urban areas
      Correct answer: Urban areas have more buildings and a higher population than rural areas

      Q5.
      What is Mumbai known for?

      Correct answer: Being India’s financial and entertainment capital
      Farming and agriculture
      Being a small coastal village

      Q6.
      What is the population of Mumbai (2024 estimate)?

      5 million
      Correct answer: Over 20 million
      2 million

      4 Questions

      Q1.
      Mumbai is one of the largest and most populated cities in the world!

      sparsely
      under
      Correct answer: densely

      Q2.
      Where is Mumbai located?

      North India
      East India
      South India
      Correct answer: West India

      Q3.
      What did Mumbai's official name used to be?

      Bangalore
      Correct answer: Bombay
      Madras

      Q4.
      People are thought to have first inhabited Mumbai in the , hundreds of thousands of years ago.

      Correct answer: Stone Age
      18th Century
      2000s

      To help you plan your 7 geography lesson on: Opportunities in Mumbai, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...