Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Example of a coastal management scheme

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the reasons, strategy, effects and conflicts associated with coastal management at Lyme Regis.

      Key learning points

      1. Location of Lyme Regis in the UK.
      2. There are several reasons why Lyme Regis needs coastal management.
      3. A range of coastal management strategies are used at Lyme Regis.
      4. The management strategies used at Lyme Regis have a range of effects.

      Keywords

      • Hard engineering - using artificial structures to protect coastlines from erosion and flooding

      • Soft engineering - making use of natural processes to reduce erosion and flooding in a way that minimises environmental impact

      • Managed retreat - when areas of the coast are deliberately allowed to flood or erode naturally

      • Stakeholders - any groups or individuals involved in or interested in changes being made at the coast

      Common misconception

      Coastal management strategies like sea walls and groynes completely solve the threat of coastal erosion.

      Coastal management reduces the risk of coastal erosion but does not completely protect an area from erosion.

      Teacher tip

      The lesson in this unit called 'Using GIS to visualise the impact of physical and human processes on coasts' could be used to extend this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      __________ engineering uses artificial structures to protect coastlines from erosion and flooding.

      Correct answer: Hard
      Soft
      Natural
      Man-made

      Q2.
      Match the keyword with its definition.

      Correct Answer:hard engineering,using artificial structures to protect coastlines
      Correct Answer:soft engineering,making use of natural processes to reduce erosion and flooding
      Correct Answer:managed retreat,when areas of the coast are deliberately allowed to flood or erode
      Correct Answer:stakeholders,groups or individuals involved in or interested in changes being made

      Q3.
      Lyme Regis is a coastal town in Dorset, on the coast of England.

      Correct Answer: south

      Q4.
      What does 'fetch' relate to at the coast?

      Correct answer: the distance of the sea, over which the wind has travelled
      the direction of the wind
      how far up the beach a wave will travel

      Q5.
      Why does Lyme Regis need coastal management?

      Correct answer: long fetch, powerful waves
      Correct answer: high rates of mass movement
      Correct answer: risks to people’s homes and businesses
      protected by headlands
      the cliffs are stable

      Q6.
      Which are examples of hard engineering methods being used at Lyme Regis?

      beach nourishment
      Correct answer: groynes
      managed retreat
      Correct answer: sea wall

      5 Questions

      Q1.
      engineering means making use of natural processes to reduce erosion and flooding in a way that minimises environmental impact.

      Correct Answer: Soft

      Q2.
      The cliffs at Lyme Regis are made up of an unstable mix of layers of thin __________ and softer __________ layers.

      Correct answer: limestone
      Correct answer: clay
      basalt
      granite

      Q3.
      Tourism is the biggest industry in Lyme Regis for a number of reasons:

      Correct answer: fossil hunting
      Correct answer: fishing
      sand boarding

      Q4.
      Dorset Council’s Environmental Improvement Strategy for Lyme Regis has included both hard engineering and soft engineering strategies over its five phases (stages):

      Correct Answer:Phase 1,in 1995 sea walls and rock armour constructed
      Correct Answer:Phase 2 and 3,beach nourishment and cliff stabilisation completed in 2007
      Correct Answer:Phase 4,cliff stabilisation and new concrete sea wall in front of old (2014)
      Correct Answer:Phase 5,strengthening of “the Cobb”, a wall and walkway (2025)

      Q5.
      Environmental groups are often opposed to strategies like sea walls and groynes, arguing they disrupt natural processes and damage ecosystems.

      Correct Answer: hard engineering, hard

      To help you plan your 10 geography lesson on: Example of a coastal management scheme, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...