Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Improvements and new developments in transport

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the impacts and potential impacts of new developments in transport infrastructure.

      Key learning points

      1. There have been improvements in the UK's transport infrastructure.
      2. There have been improvements in road and rail infrastructure in the UK.
      3. There have been improvements in port and airport capacity in the UK.

      Keywords

      • Compensation - money given to someone as recognition of the loss of something (such as their land) when there is a need to build on it

      • Transatlantic - something that crosses the Atlantic Ocean

      • Infrastructure - a network that keep homes and businesses functioning such as roads, rail lines, pipelines and energy grids

      Common misconception

      Building infrastructure projects will create long term employment opportunities.

      In most cases the jobs created by building infrastructure projects are likely to be short term and highly specialist. This means they are unlikely to last the length of the build time.

      Teacher tip

      It is hard to imagine the scale of Liverpool2. Examine a satellite image of the site from which students can see individual containers and gain a better understanding of its size.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the primary purpose of transportation systems?

      to create noise pollution
      to generate emissions
      Correct answer: to move people and goods from one place to another

      Q2.
      What is a motorway?

      a narrow countryside road
      Correct answer: a large road with many lanes
      the line a train travels on

      Q3.
      What is an environmental issue caused by transport?

      connectivity
      Correct answer: pollution
      urbanisation

      Q4.
      What are emissions?

      the creation of new transport networks
      the expansion of urban areas
      Correct answer: substances (generally gases) released into the atmosphere when fuels are burnt

      Q5.
      What does infrastructure mean?

      Correct answer: a network that keep homes & businesses functioning such as roads, rail and power
      man made structures to prevent coastal erosion
      the relationship between living and non-living things

      Q6.
      The UK’s "Smart Motorways" project aims to improve traffic flow by using variable speed limits and __________ lanes.

      Correct answer: dynamic
      static
      no

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definition.

      Correct Answer:compensation,money given to recognise a loss of something

      money given to recognise a loss of something

      Correct Answer:transatlantic,something that crosses the Atlantic Ocean

      something that crosses the Atlantic Ocean

      Correct Answer:infrastructure,a network that keeps homes and businesses functioning

      a network that keeps homes and businesses functioning

      Q2.
      A motorway is a way of managing traffic on motorways and reducing congestion.

      Correct Answer: smart

      Q3.
      What is the purpose of HS2 (High-Speed 2) in the UK?

      Correct answer: to create a faster rail link between London and Birmingham
      to build new airports in major cities
      to improve public bus services in rural areas

      Q4.
      Which of these are advantages of Liverpool2?

      Correct answer: new terminal can load and unload much larger ships
      dredging the estuary bed disrupted marine habitats
      Correct answer: more efficient handling means loading and unloading is much quicker
      potential to reduce sediment movement and increase coastal erosion

      Q5.
      True or false? Building infrastructure projects always creates long-term job opportunities.

      this is true because places always need to be developed and locals get employed
      Correct answer: this is false because construction jobs are short-term
      this is true because infrastructure projects don't require specialist skills
      Correct answer: this is false because they require specialist skills for a short time

      To help you plan your 11 geography lesson on: Improvements and new developments in transport, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...