Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate strategies that attempt to resolve regional differences in the UK.

      Key learning points

      1. Regional differences exist in the UK between the north and the south.
      2. Social and economic indicators can be used to identify a north-south divide in the UK.
      3. There are strategies for resolving regional differences.

      Keywords

      • Regional inequality - differences in the standard of living and wealth between two areas of the same country

      • Core - the economic centre of a country or region; in the UK, this is London

      • Periphery - the area of a country or region that serves the core and therefore has a weaker economy

      Common misconception

      Everyone living in a particular region will have a similar lived experience of a place.

      Though in general the north and south of the UK show evidence of economic inequality, there are lots of pockets of very high levels of wealth in the north and areas of extreme poverty in the south.

      Teacher tip

      Students can look at current ONS data for areas in the north and south and evaluate if these have been successful in reducing regional inequality.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What regions make up the United Kingdom?

      England, France, Wales, Northern Ireland
      England, Scotland, Wales, Ireland
      Correct answer: England, Scotland, Wales, Northern Ireland

      Q2.
      What is an economy?

      a country's military strength
      Correct answer: a system of production, distribution and consumption of goods and services
      a type of government policy

      Q3.
      Match the type of industry with its definition.

      Correct Answer:primary industry,the production or extraction of raw materials
      Correct Answer:secondary industry,the manufacturing of goods, e.g. cloth from cotton
      Correct Answer:tertiary industry,providing services to people, e.g. a doctor
      Correct Answer:quaternary industry,knowledge-based industries or high-tech industries, such as ICT

      Q4.
      Match the key words with their definitions.

      Correct Answer:regional inequality,differences in standard of living & wealth between two areas in the UK
      Correct Answer:core,the economic centre of a country or region, e.g. London
      Correct Answer:periphery,area of a country/region that serves the core and has a weaker economy

      Q5.
      Which of the following is a key cause of economic change in the UK during the Industrial Revolution?

      the rise of digital technology
      Correct answer: the shift from agriculture to manufacturing industries
      the expansion of the service sector
      the decline in global trade

      Q6.
      How do historical events impact regions?

      immediate but brief changes
      Correct answer: long-lasting effects on development
      little to no impact

      5 Questions

      Q1.
      Geographers think about the north-south divide as an example of a (the south) and a periphery (the north).

      Correct Answer: core

      Q2.
      There is some disagreement over where the north-south divide actually sits. Most geographers agree that the north has:

      higher population density
      Correct answer: lower income and employment levels
      higher house prices
      Correct answer: poorer health and lower life expectancy

      Q3.
      To understand the causes of the north-south divide geographers look at the regional history. The correct sequence of events in the north of the UK that led to the current divide is ...

      1 - An abundance of natural resources, such as coal, fed industrial growth
      2 - manufacturing industries using coal power grew rapidly from 1850 to 1950
      3 - by the 1970s coal mines closed and factories moved overseas
      4 - left behind high levels of unemployment and little to attract new investment.

      Q4.
      Enterprise zones are areas with ...

      Correct answer: grants and loans available to new businesses
      Correct answer: improved digital infrastructure (such as superfast broadband)
      fewer transport links
      expensive rent for businesses

      Q5.
      The ‘Northern ’ was an initiative to try to boost industrial growth specifically in the north of England.

      Correct Answer: powerhouse

      To help you plan your 11 geography lesson on: The north-south divide, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...