Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding small-scale ecosystems

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the natural processes that occur within a small-scale ecosystem in the UK.

      Key learning points

      1. An ecosystem is a natural system in which plants, animals and their non-living environment interact.
      2. Living and non-living things interract within a small-scale ecosystem.
      3. Food webs help us understand the interrelationships in a small-scale ecosystem.
      4. Nutrient cycles show how nutrients transfer across different stores within an ecosystem.

      Keywords

      • Ecosystem - a community of organisms (such as plants and animals) that interact with one another and their non-living (abiotic) environment

      • Producer - an organism that is able to absorb energy from the sun through photosynthesis

      • Consumer - an organism that gets its energy by feeding on other organisms (animals and/or plant matter)

      • Food chain - the connections between different organisms (plants and animals) that rely on one another for their source of food

      • Decomposer - an organism such as a bacterium or fungus that breaks down dead plant or animal tissue or waste

      Common misconception

      That ecosystems are made up of plants and animals only.

      An ecosystem is a community of living things interacting with one another and with non-living components of their environment, such as soil and climate.

      Teacher tip

      Coordinate with science colleagues about what students should already know about this topic from KS3 and KS4.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a process carried out by all living things?

      growth
      movement
      respiration
      Correct answer: precipitation

      Q2.
      An ecosystem is a community of __________ and their non-living environment.

      animals
      Correct answer: organisms
      people
      vegetation

      Q3.
      What does the term photosynthesis mean?

      the break down of dead plant matter
      the transfer of plant food to animals
      the uptake of nutrients by plant roots
      Correct answer: the use of light energy to make food

      Q4.
      What is the term for an animal that only eats other animals and not plants?

      Correct Answer: carnivore, a carnivore, carnivorous

      Q5.
      Which of the following organisms can make their own food using energy from the Sun?

      Correct answer: algae
      water beetles
      frogs
      kingfishers

      Q6.
      What is this type of diagram called?

      An image in a quiz
      an ecosystem diagram
      a food chain
      Correct answer: a food web
      a nutrient cycle

      6 Questions

      Q1.
      A community of organisms that interact with one another and their non-living environment is called an .

      Correct Answer: ecosystem, ecosystems

      Q2.
      Which of the following would be considered abiotic?

      animals
      bacteria
      Correct answer: pond water
      Correct answer: soil
      Correct answer: sunshine

      Q3.
      Put the following organisms in the correct food chain order, going from producer to quaternary (level four) consumer.

      1 - algae
      2 - midge
      3 - tadpole
      4 - dragonfly
      5 - hobby

      Q4.
      The cycling of nutrients within an ecosystem can be understood by considering transfers between three stores. Which of these are stores?

      Correct answer: biomass
      decomposition
      Correct answer: litter
      plant uptake
      Correct answer: soil

      Q5.
      Identify the examples of inputs into an ecosystem.

      Correct answer: rain washing chemicals out of the atmosphere
      nutrients being lost from the litter via runoff
      the uptake of nutrients from the soil by plant roots
      Correct answer: the release of chemicals from bedrock via weathering

      Q6.
      Match the following keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:producer,an organism that is able to absorb energy from the sun to make food

      an organism that is able to absorb energy from the sun to make food

      Correct Answer:consumer,an organism that gets its energy by feeding on other organisms

      an organism that gets its energy by feeding on other organisms

      Correct Answer:food chain,connections between organisms that rely on one another for food

      connections between organisms that rely on one another for food

      Correct Answer:decomposer,an organism that breaks down dead plant or animal tissue or waste

      an organism that breaks down dead plant or animal tissue or waste


      To help you plan your 10 geography lesson on: Understanding small-scale ecosystems, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...