Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changes in small-scale ecosystems

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how natural changes and human activities affect the balance of small-scale ecosystems.

      Key learning points

      1. Ecosystems are finely balanced and can be affected by changing one component.
      2. College Lake is the site of a range of small-scale ecosystems: lake, marshland and chalk grassland.
      3. Natural events as well as human actions can create changes that affect the complexity and productivity of ecosystems.

      Keywords

      • Biotic - living components of an ecosystem, such as plants and animals

      • Abiotic - non-living components of an ecosystem such as soils and climate

      • Food web - a complex interconnection of food chains within an ecosystem

      • Habitat - the natural home or environment in which an animal or plant lives

      • Biodiversity - the variety of plants and animals in the world or in a particular habitat

      Common misconception

      Changes that affect ecosystems are always created by people.

      Naturally-occurring events such as storms also affect ecosystems. For example, a storm could fell trees which may have been a habitat for other species.

      Teacher tip

      Avoid using the term 'man-made' and instead utilise the phrase 'created by/as a result of human activities'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the use of light energy to make food called?

      Correct Answer: photosynthesis, Photosynthesis

      Q2.
      Identify the producer or producers in this food web.

      An image in a quiz
      bee
      Correct answer: cabbage
      caterpillar
      Correct answer: lavender
      owl

      Q3.
      Which of the following would be considered biotic?

      Correct answer: animals
      Correct answer: bacteria
      pond water
      soil
      sunshine

      Q4.
      Living organisms are one of the stores of nutrients within an ecosystem. What name is given to this store?

      Correct Answer: biomass, biomass store, Biomass

      Q5.
      Which of the following are examples of losses of nutrients from an ecosystem?

      rain washing chemicals out of the atmosphere and into an ecosystem
      Correct answer: leaching removing soluble minerals from the soil store
      littering transferring nutrients from the biomass store to the litter store
      Correct answer: runoff removing nutrients from the litter store

      Q6.
      Which of these is the best description of nutrient cycling?

      nature's decomposition service
      nature's laundry service
      nature's power station
      Correct answer: nature's recycling system

      6 Questions

      Q1.
      An is a community of organisms (such as plants and animals) that interact with one another and their non-living environment.

      Correct Answer: ecosystem, Ecosystem

      Q2.
      If a disease meant that there were fewer oak trees, what might the likely impact be on the number of thrushes?

      An image in a quiz
      there would be an increase because there would be more worms and snails
      Correct answer: there would be a decrease because there would be fewer worms and snails
      there would be no change as thrushes do not eat oak leaves

      Q3.
      Identify the apex predators in this food web.

      An image in a quiz
      bramble
      aphids
      moth larva
      Correct answer: owls
      Correct answer: stoats

      Q4.
      Put the stages of eutrophication in the correct order.

      1 - a farmer applies nitrate-rich fertiliser to fields
      2 - run-off linked to heavy rain carries nitrates to the river
      3 - there is a rapid growth of algae in the river water
      4 - fish die due to the lack of oxygen in the river

      Q5.
      Which of the following agricultural practices can disrupt the balance within an ecosystem, rather than restoring it?

      Correct answer: the removal of hedgerows to enlarge fields
      the creation of wetland areas
      hedge planting
      Correct answer: the use of pesticides to protect crops
      the addition of wildflower strips around fields

      Q6.
      College Lake near Pitstone in Buckinghamshire, is a nature reserve that has developed on the site of a former chalk and cement works.

      Correct Answer: quarry, mine

      To help you plan your 10 geography lesson on: Changes in small-scale ecosystems, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...