Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sustainable living in an urban area

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify features of sustainable urban areas and understand how resources and transport can be effectively managed.

      Key learning points

      1. Balancing social, economic and environmental factors is necessary to achieve sustainability.
      2. The management of urban resources involves consideration of land, water, waste and energy.
      3. The management of urban transport should aim to reduce emissions and congestion.
      4. Sustainability is at the forefront of urban development in Liverpool.

      Keywords

      • Sustainability - meeting the needs of today without compromising future needs

      • Management - process of planning, controlling and making decisions to use resources in a sustainable and efficient way to solve problems or improve places

      Common misconception

      Public transport is less convenient and more expensive that private transport.

      Well-designed public transport systems can be faster, cheaper, and more reliable than driving, especially in urban areas with congestion and parking costs.

      Teacher tip

      Urban development is happening all around the country. You could enrich this lesson by investigating local development plans and get pupils to consider how social, economic and environmental pillars are being considered.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The docks in central Liverpool faced a decline in use from the 1860s onwards. What caused this?

      The docks became silted up and were unable to be used
      Competition from other port cities reduced trade
      Correct answer: Large steamships became more common and they could not fit into the docks

      Q2.
      What is the name of the Liverpool dock that was abandoned in 1971 and underwent regeneration in the early 1980s?

      Correct answer: Albert Dock
      Alfred Dock
      Arthur Dock

      Q3.
      Sustainability is defined as meeting the needs of today without compromising needs.

      Correct Answer: future

      Q4.
      Who developed the Sustainable Development Goals?

      Correct answer: The United Nations
      The World Bank
      The International Monetary Fund

      Q5.
      What percentage of Liverpool's household waste is currently recycled?

      8%
      Correct answer: 18%
      28%
      38%

      Q6.
      Bus journeys in Liverpool account for what percentage of all journeys made on public transport?

      52%
      62%
      72%
      Correct answer: 82%

      6 Questions

      Q1.
      The three pillars of sustainability are , economic and environmental.

      Correct Answer: social

      Q2.
      Well-managed urban development considers four resources: land, water, and waste.

      Correct Answer: energy

      Q3.
      What is the name of the £5.5 billion redevelopment scheme of the northern Liverpool docks?

      Liverpool Sands
      Liverpool Hills
      Liverpool Tides
      Correct answer: Liverpool Waters

      Q4.
      Urban transport management aims to reduce use of private transport and increase use of transport.

      Correct Answer: public

      Q5.
      Match the approach to where it incentivises use of public transport or disincentivises use of private transport.

      Correct Answer:incentive to use public transport,affordable fares
      Correct Answer:incentive to use public transport,frequent and reliable services
      Correct Answer:disincentive to use private transport,high petrol prices
      Correct Answer:disincentive to use private transport,congestion charges

      Q6.
      Well-managed public transport can be quicker and than using a car.

      Correct Answer: cheaper, less expensive

      To help you plan your 10 geography lesson on: Sustainable living in an urban area, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...