Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      An example of a recent extreme weather event in the UK

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the location, causes, impacts and management strategies associated with the ‘Beast from the East’ extreme weather event in the UK.

      Key learning points

      1. Location of a named extreme weather event in the UK.
      2. Causes of the named extreme weather event in the UK.
      3. The named extreme weather event in the UK had social, economic and environmental impacts.
      4. Management strategies associated with the named extreme weather event in the UK can reduce risk.

      Keywords

      • Extreme weather - when a weather event is significantly different from an average or usual weather pattern

      • Social impact - the effect of an event on the well-being and quality of life of individuals and communities

      • Economic impact - the effect of an event on the financial conditions of an area, e.g. employment, income, investment

      • Risk - the likelihood of a hazardous event occurring and the potential impact or consequences it may have on people, property and the environment

      Common misconception

      Weather hazards don't badly affect the UK population .

      The UK experiences weather hazards that have serious social, economic and environmental impacts, the Beast from the East killed 10 people and cost the UK £1 billion per day.

      Teacher tip

      There are news reports about the Beast from the East on YouTube which would be a good way to introduce the lesson, as well as detailed reports from news organisations looking back at the factors that caused this extreme weather event.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these definitions correctly describes climate?

      day-to-day conditions of the atmosphere at a particular place
      Correct answer: average weather conditions of a place, typically over 30 years
      weather that is significantly different from an average or usual weather pattern

      Q2.
      Which one of the following statements does not describe an extreme weather event in the UK?

      heavy snowfall in the Midlands
      a heatwave in the Lake District with temperatures of 40 degrees
      Correct answer: a wet winter in Scotland with 1000 mm of rainfall over the winter months
      three named winter storms in one week on the south coast of Wales

      Q3.
      Scientists have recorded an increase in the frequency and intensity of extreme weather events, which are both closely linked to change caused by human activity.

      Correct Answer: climate

      Q4.
      The 2023 State of the Climate report shows that the UK is experiencing __________ extreme weather events.

      1 - m
      2 - o
      3 - r
      4 - e

      Q5.
      What problems can heatwaves and droughts lead to?

      Correct answer: issues with water supply
      cheaper ice creams
      Correct answer: health issues
      Correct answer: death of livestock
      higher costs for heating homes

      Q6.
      What name is given to maps which use varying shades or colours to show how the value of a specific measure (e.g. population density) in different countries or different regions of a country?

      topographic maps
      Correct answer: choropleth maps
      political maps

      4 Questions

      Q1.
      When did the Beast from the East affect the UK?

      Correct answer: February/March 2018
      February/March 2008
      February/March 2023

      Q2.
      Match the correct defintion to each key term.

      Correct Answer:economic impact,the effect of an event on the financial conditions of an area

      the effect of an event on the financial conditions of an area

      Correct Answer:environmental impact,the effect of an event on the natural ecosystem

      the effect of an event on the natural ecosystem

      Correct Answer:social impact ,the effect of an event on the population

      the effect of an event on the population

      Q3.
      Which of these statements correctly describe the impacts of the Beast from the East?

      Correct answer: UK National Grid issued a warning about gas shortages
      Coastal areas were unaffected by the extreme weather
      Correct answer: 10 people died as a direct result of the extreme weather
      10 schools across the country closed for one day

      Q4.
      Which of these statements describe how the UK managed risks from the Beast from the East?

      Correct answer: Weather warnings
      Government encouraged homes and businesses to increase energy use
      Correct answer: 4000 gritters deployed to clear roads
      Correct answer: Local authorities supported vulnerable people
      Gas supplies to homes were reduced to enable businesses to keep running

      To help you plan your 10 geography lesson on: An example of a recent extreme weather event in the UK, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...