Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tropical storms – responses

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the immediate (short-term) and long-term responses to tropical storms.

      Key learning points

      1. People respond to the effects of tropical storms.
      2. There are short-term responses to tropical storms.
      3. There are long-term responses to tropical storms.

      Keywords

      • Response - action taken to address the impacts of a disaster

      • NGO - non-governmental organisation, e.g. Unicef, who can provide emergency aid and long-term support as a neutral body

      • Evacuation - the process of moving people from a dangerous place to safety

      • Emergency aid - immediate assistance and supplies provided to people affected by a disaster

      Common misconception

      Immediate responses only happen during the tropical storm.

      Immediate responses happen before, during and immediately after the storm.

      Teacher tip

      Use a time line to separate immediate (days and weeks) and long-term (months and years) responses.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the main hazards tropical storms cause?

      An image in a quiz
      Correct answer: strong winds
      snow storms
      Correct answer: storm surges
      heatwaves
      Correct answer: heavy rainfall

      Q2.
      What does the Saffir-Simpson scale use as a way of measuring the severity of a storm?

      height of storm surge
      amount of rainfall
      Correct answer: wind speed

      Q3.
      Primary effects are caused by strong winds, heavy rain and as the tropical storm makes landfall.

      Correct Answer: storm surges, storm surge

      Q4.
      Which of these are secondary effects of a tropical storms?

      injuries due to strong winds
      Correct answer: loss of income due to damage to businesses
      buildings destroyed

      Q5.
      Which of these countries are more vulnerable to the effects of tropical storms?

      Correct answer: Bangladesh
      Correct answer: Haiti
      UK
      Canada

      Q6.
      Match these keywords with their definitions.

      Correct Answer:infrastructure,the basic networks, services and facilities needed for daily life

      the basic networks, services and facilities needed for daily life

      Correct Answer:vulnerable,being more susceptible to the harmful impacts of a natural hazard

      being more susceptible to the harmful impacts of a natural hazard

      Correct Answer:hazard,a natural or human-made event that poses a threat to people/property

      a natural or human-made event that poses a threat to people/property

      6 Questions

      Q1.
      Match these keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:emergency aid,immediate assistance provided to people in distress during a disaster

      immediate assistance provided to people in distress during a disaster

      Correct Answer:evacuation ,the process of moving people from a dangerous place to safety

      the process of moving people from a dangerous place to safety

      Correct Answer:response,action taken to address the impacts of a disaster

      action taken to address the impacts of a disaster

      Q2.
      Evacuations, search and rescue, and emergency aid are all examples of responses.

      Correct Answer: immediate, short-term, short term

      Q3.
      What does NGO stands for?

      new government organisation
      non-governmental operations
      Correct answer: non-governmental organisation

      Q4.
      What technology can be used to track and monitor tropical storms?

      infrared cameras
      seismographs
      Correct answer: radar
      Correct answer: satellites
      sonar

      Q5.
      Long-term responses are about helping communities recover and become more resilient. This helps to the impact of future tropical storms.

      1 - r
      2 - e
      3 - d
      4 - u
      5 - c
      6 - e

      Q6.
      Long-term responses can include what type of environmental restoration?

      restoring power
      Correct answer: replanting mangroves
      Correct answer: strengthening sea walls
      repairing bridges

      To help you plan your 10 geography lesson on: Tropical storms – responses, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...