Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Biotic and abiotic characteristics of the taiga biome

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the interdependence of biotic and abiotic characteristics of the taiga biome.

      Key learning points

      1. The taiga is an example of a global biome.
      2. The taiga has distinctive biotic (living) characteristics (plants, animals and humans).
      3. The taiga has distinctive abiotic (non-living) characteristics (climate, soil and water).
      4. Biotic and abiotic characteristics are interdependent.

      Keywords

      • Biome - a large-scale ecosystem with specific climate, plants and animals

      • Climate - the average weather conditions in a region over a long period of time

      • Biotic - living components of the environment, such as plants, animals and microorganisms

      • Abiotic - non-living components, such as temperature, rainfall, humidity, soil quality and sunlight

      Common misconception

      Biotic (living) and abiotic (non-living) factors of the taiga operate independently.

      The taiga’s cold climate affects its plants and animals. Cold temperatures influence vegetation. Poor, acidic soil slows decomposition and limits plant diversity. Snow and short growing seasons impact animal behaviors and population patterns.

      Teacher tip

      The lesson in this unit called "Using GIS to visualise and analyse deforestation" gives students opportunities to explore and measure deforestation using accessible GIS tools.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms and their definitions.

      Correct Answer:Biome,Large, distinct region, characterised by climate, vegetation, wildlife

      Large, distinct region, characterised by climate, vegetation, wildlife

      Correct Answer:Ecosystem,Community of living organisms interacting with each other

      Community of living organisms interacting with each other

      Correct Answer:Habitat,A specific area where organisms live

      A specific area where organisms live

      Q2.
      The of a region refers to the long-term weather patterns and average weather conditions in that area.

      Correct Answer: climate

      Q3.
      Where is the taiga biome primarily located?

      Near the equator
      In the Southern Hemisphere
      Correct answer: In the Northern Hemisphere

      Q4.
      Which type of trees predominantly make up the taiga forest?

      Deciduous trees
      Correct answer: Coniferous trees
      Broadleaf trees
      Palm trees

      Q5.
      Which of the following is a threat to the taiga biome?

      Desertification
      Correct answer: Deforestation
      Overgrazing by camels
      Coral bleaching

      Q6.
      What does biotic mean?

      Correct answer: Living components of the environment, such as plants, animals and microorganisms
      Non-living components, such as temperature, rainfall, humidity, soil quality
      A large-scale ecosystem with specific climate, plants and animals

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:biodiversity,the variety of species found in a habitat

      the variety of species found in a habitat

      Correct Answer:adaptations,a feature or behaviour that helps an animal or plant survive

      a feature or behaviour that helps an animal or plant survive

      Correct Answer:habitats,the natural place where a plant or animal lives and grows

      the natural place where a plant or animal lives and grows

      Q2.
      Why is adaptation important?

      1 - Adaptations occur as a result of evolution.
      2 - Within a species, individuals always differ slightly due to genetic mutations.
      3 - Sometimes these differences give individuals a better chance of survival.
      4 - If so, those individuals are more likely to reproduce and pass their advantage.
      5 - Over generations, the advantages spread through the whole species
      6 - and continue to be refined into adaptations.

      Q3.
      Which of the following is an example of an abiotic factor in an ecosystem?

      Trees
      Animals
      Correct answer: Temperature
      Bacteria

      Q4.
      How do the long nights in the taiga affect plant growth?

      Plants have more time to photosynthesise
      Plants grow larger due to extended darkness
      Correct answer: Plants grow slower and have a short growing season

      To help you plan your 10 geography lesson on: Biotic and abiotic characteristics of the taiga biome, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...